• Bezorgdheid is een natuurlijke emotie die bedoeld is om ons te helpen, volgens neurowetenschapper Wendy Suzuki.
  • Piekergedrag kun je niet “uitzetten”, maar je kunt wel “het volume dempen”.
  • Suzuki deelt 3 manieren om bezorgdheid positief te benutten.
  • Lees ook: Mentale gezondheidsexperts ontkrachten 10 mythes over stress.

Neurowetenschapper Wendy Suzuki wil dat mensen op een andere manier naar gevoelens van bezorgdheid gaan kijken. Hoewel het belangrijk is om te leren hoe je je piekergedrag in een moderne wereld “afzwakt”, zegt ze, is het goed te beseffen dat bezorgdheid ook een normale menselijke emotie is die is bedoeld om ons te helpen.

In haar boek ‘Good Anxiety‘ onderzoekt Suzuki, een hoogleraar neurowetenschap aan de New York University, hoe we bezorgdheid in ons eigen voordeel kunnen gebruiken. Volgens haar kan het anders denken over bezorgdheid ons helpen productiever en empathischer te worden.

Je zorgen maken is een natuurlijke emotie die je niet helemaal kunt ‘uitzetten’

Wanneer je bezorgd bent wordt het sympathische zenuwstelsel in je lichaam geactiveerd, waardoor je hartslag stijgt, je ademhaling toeneemt, en je bloed wegtrekt uit je spijsverterings- en voortplantingsorganen, zegt Suzuki.

Hoewel dit nuttig kan zijn in gevaarlijke situaties, kunnen permanente zorgen ook slecht zijn voor je lichaam. Langdurig piekergedrag kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, leiden tot aandoeningen zoals depressie, en zelfs vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken, aldus de hoogleraar.

Lichaamsbeweging kan helpen tegen bezorgdheid door dopamine, serotonine en endorfine in de hersenen aan te maken. Ademhalingsoefeningen en meditatie helpen door het "ontspannende" deel van het zenuwstelsel te activeren, zegt Suzuki.

Toch is het zelfs voor mensen met mild paniekergedrag soms niet mogelijk om hier volledig van af te komen met een combinatie van lichaamsbeweging en meditatie.

Ook kampen er steeds meer mensen met een extreme vorm van bezorgdheid. Suzuki raadt hen aan om met een arts te praten over behandelingsmogelijkheden.

Hoe je bezorgdheid positief kunt benutten

1. Koppel elke zorg aan één actie

Suzuki zegt dat een simpele truc haar helpt om zorgen om te zetten in iets productiefs. 

Maak een lijst van dingen waarover je je zorgen maakt en bedenk praktische acties die je kunt ondernemen om ze op te lossen. Alleen al het bedenken van dingen die je kunt doen kan een bevredigend gevoel geven, zegt Suzuki.

"Vroeg in onze evolutie was de reactie ofwel vechten of wegrennen, omdat het meestal een fysiek gevaar was. Het was niet: 'Oh mijn God, de oceanen warmen op. Wat moet ik doen?", geeft ze aan. "Dus door aan iets waarover je piekert een concrete actie te koppelen, kom je terug bij die actiegerichte aanpak van je bezorgdheid."

2. Weten hoe bezorgdheid voelt, maakt je empathisch

Suzuki zegt dat ze altijd verlegen is geweest. Hoewel ze school leuk vond, worstelde ze met het actief meedoen tijdens de les. Toen ze zelf docent werd, gaf dit haar ideeën over de omgang met studenten.

"Ik realiseerde me dat die persoonlijke zorgen een superkracht voor me werden. Ik kwam vroeg en bleef laat, en zorgde ervoor dat ik zoveel mogelijk van die onbeantwoorde vragen [van verlegen studenten, red.] kon beantwoorden door aanwezig te zijn", zegt ze.

Als we begrijpen hoe het is om zorgen te ervaren, kunnen we mensen helpen met vergelijkbare problemen. 

3. Doe inspiratie op bij anderen om anders om te gaan met je zorgen

Wat je kan helpen beter om te gaan met je zorgen, is om te kijken naar hoe anderen dezelfde situatie zouden benaderen. "Wie zijn de leerlingen in de klas die je het meest bewondert om wat ze doen? Wie zijn de leraren? Wie zijn de leiders in je leven? Wie zijn de schrijvers die je het meest bewondert? Hoe pakken zij projecten aan en wat is hun mentaliteit?", zegt Suzuki.

Ze zegt dat dit niet bepaald gemakkelijk is, maar dat het kan helpen als je het serieus neemt. Op deze manier kun je je bezorgdheid gebruiken om de persoon te worden die je wilt zijn.

LEES OOK: Hoge werkdruk en stress op de werkvloer bij krapte op de arbeidsmarkt