De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, Andrew Cuomo, heeft een wet afgekondigd om de handel in illegaal ivoor tegen te gaan. Maar antiquairs in New York zitten er mee in hun maag. Ze dreigen hun zaken op te doeken en te vertrekken naar andere staten.

De wet verbiedt handel in ivoor dat minder dan honderd jaar oud is, meldt Bloomberg. De handel in antiek dat voor meer dan 20 procent uit ivoor bestaat wordt ook verboden. Ivoor van olifanten, uitgestorven mammoeten en neushoorns valt onder de wet. Er is een uitzondering gemaakt voor muziekinstrumenten vervaardigd vóór 1975.

Papierhandel

Maar antiekhandelaren die tegen de wet zijn, zeggen dat al het papierwerk om de herkomst van ivoor te bewijzen de handel niet meer de moeite waard is. Onder de oude regelgeving hadden zo’n tachtig handelaren een ontheffing om ivoor te verhandelen.

Lark Mason, een handelaar in Manhattan, schat dat hij vorig jaar neushoornhoorn ter waarde van 2 miljoen dollar heeft verkocht, twintig procent van zijn handel. Hij overweegt nu om naar Texas te verhuizen, als hij dat gedeelte van zijn zaken moet opgeven.

Prijsdaling bij uitverkoop

De prijzen van antiek ivoor zullen waarschijnlijk dalen, als antiquairs die willen verkassen uitverkoop gaan houden. Maar het is nog de vraag of het zo ver komt: het is een traditie onder New Yorkers om aan te kondigen dat ze gaan verhuizen als ze het niet eens zijn met nieuwe wetgeving, maar in het verleden voegden weinigen de daad bij het woord.

Volgens sommige onderzoeken verhuizen bijvoorbeeld geven slechts weinig rijke inwoners gevolg aan dreigementen om de wijk te nemen naar belastingparadijzen. Antiekzaken zullen er dus nog wel blijven, in New York.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl