• De Italiaanse ontwerper Umberto Menasci heeft plexiglas hokjes bedacht zodat strandgangers voldoende afstand kunnen houden.
  • Een groep kan een plek reserveren via een app. Buiten het hok staat een tafeltje waar bediendes drankjes en eten neer kunnen zetten.
  • In het water geven boeien aan hoeveel afstand mensen moeten houden.

Als het een beetje mooi weer is, staan er in Nederland lange files op weg naar de kust. Maar hoe gaan we naar het strand in de 1,5-metersamenleving?

De Italiaanse ontwerper Umberto Menasci heeft plexiglas kubussen ontworpen zodat iedere bezoeker een veilige, coronavrije omgeving heeft in het zand. Hij noemt zijn project ‘Safebeach’.

Met de transparante afscheidingen houden mensen automatisch afstand en kunnen de stranden zonder problemen open deze zomer, al geldt er natuurlijk wel een maximaal aantal bezoekers.

Zo werkt het concept van Menasci.


Het concept is bedoeld voor een soort openluchthotel aan het strand, met een receptie die bezoekers ontvangt.

Bron: Umberto Menasci

Bezoekers kunnen reserveren via een app, zodat ze niet in de rij hoeven te wachten, zegt Menasci tegen Business Insider.

Bron: Umberto Menasci

Elke groep krijgt een plek toegewezen die is omheind door plexiglas. Zo kan het coronavirus zich moeilijker verspreiden tussen strandgangers.

Bron: Umberto Menasci

De bovenkant is open om lucht binnen te laten. Buiten staat een tafeltje waar bediendes de drankjes en het eten op kunnen zetten.

Bron: Umberto Menasci

Volgens Menasci is zijn ontwerp effectief, omdat het mensen dwingt om voldoende afstand te houden, in de plexiglas hokjes en op de looppaden.

Bron: Umberto Menasci

Hetzelfde principe past de ontwerper toe in het water. Boeien markeren hoe ver mensen uit elkaar moeten zwemmen.

Bron: Umberto Menasci

Volgens experts is het risico om het coronavirus te verspreiden veel kleiner in de buitenlucht dan binnen, zeker in ruimtes met slechte ventilatie.

Bron: Umberto Menasci

Menasci wil met zijn concept zorgen dat mensen net als altijd naar het strand kunnen gaan, ook al heeft het coronavirus alles op z’n kop gezet.

Bron: Umberto Menasci

Een ding wilde Menasci niet: een klinisch gevoel geven zoals in een ziekenhuis. Oordeel zelf of dat is gelukt.

Bron: Umberto Menasci

Lees meer over de 1,5-metersamenleving: