Steven Schuurman is miljardair. Zijn belang in technologiebedrijf Elastic is 1,1 miljard dollar waard, becijferde persbureau Bloomberg.

Schuurman bezit ruim 13 miljoen aandelen in Elastic, dat in oktober naar de beurs in New York ging. De introductieprijs bedroeg 36 dollar per aandeel, maar op de eerste dag verdubbelde de koers al bijna.

Sindsdien is het aandeel alleen maar verder gestegen. Maandag eindigde Elastic op 82 dollar, waarmee het belang van Schuurman boven het miljard uitkomt.

Ook in euro’s is hij bijna miljardair. Het aandelenpakket van de IT-ondernemer is nu 944 miljoen euro waard.

Elastic, dat in 2012 is opgericht, maakt opensource zoeksoftware om grote hoeveelheden gegevens te doorzoeken en te analyseren. Bekende namen uit Silicon Valley zijn klant: Microsoft gebruikt de technologie voor de zoekmachine Bing, Uber om gebruikers realtime te volgen en Tinder om partners te selecteren.

Elastic heeft op dit moment 5.500 klanten en een omzet van 160 miljoen dollar. Met de beursgang is er voldoende kapitaal beschikbaar voor verdere groei.

Derde bedrijf van Steven Schuurman

Schuurman is een van de vier oprichters van de startup, die zijn hoofdvestiging in Amsterdam heeft. Elastic is het derde softwarebedrijf van de 43-jarige Nederlandse IT-ondernemer.

Lees ook op Business Insider

Zijn vorige twee bedrijven wist Schuurman met succes te verkopen. SpringSource ging voor 420 miljoen dollar naar VMWare en Orange11 leverde 6,25 miljoen dollar op. Maar met Elastic maakt hij de grootste klapper.

Ondanks zijn financiële succes, interesseert geld Schuurman maar weinig, zei hij in 2016 tegen NRC. “Ik vind het leuk om iets te bouwen. Als je een mooi bedrijf bouwt, wordt het geld waard, maar daar gaat het mij niet om.”

Online ondernemer van het jaar

In 2015 won Schuurman, die getrouwd is met zijn jeugdliefde, de LOEY Award voor online ondernemer van het jaar.

“Steven is echt een voorbeeld van de moderne ondernemer: heel inhoudelijk, ambitieus, toegankelijk en een visionair”, aldus juryvoorzitter Daniel Ropers destijds. “Hij onderscheidt zich door het belang en de rol van mensen in zijn bedrijf voorop te stellen en verbindingen te leggen.”

Schuurman vraagt naar eigen zeggen veel van zijn mensen, legde hij uit aan NRC. “We hebben een no nonsense-houding en permitteren ons geen gekkigheden – glijbanen op kantoor of zo. Hooguit een pingpongtafel.”

Stap terug bij Elastic

Schuurman was altijd het uithangbord van Elastic, maar trad vorig jaar terug als CEO. Zijn kracht ligt in het bouwen van een bedrijf. En die taak zat erop. “Het is het tijd voor een echt inspirerende leider”, schreef hij bij zijn vertrek.

Dat werd de Israëlische programmeur Shay Banon, een andere mede-oprichter die de technische lijnen uitstippelt. Schuurman heeft bewust gekozen voor een rol op de achtergrond, maar is als commissaris nog wel verbonden aan het bedrijf.

LEES OOK: Oprichter Bas van Abel stopt als CEO van Fairphone: ‘Ik ga lekker yogaën en thee drinken’