Steve Jobs was een man met een opmerkelijk karakter. Naast zijn beruchte afstandelijkheid en doorborende blik behoorde ook een fanatiek geloof in vasten en vegetarisme tot zijn kenmerkende eigenschappen.

Volgens zijn officiële biografie leerde Jobs al op jonge leeftijd hoe hij euforie kon opwekken door lange tijd niets te eten. Hij was het grootste deel van zijn leven vegetariër en werd later zelfs veganist. Wanneer hij at, at hij weinig. En hij was kieskeurig. Als het eten in een restaurant niet naar zijn zin was, kon hij serveersters, koks en managers in restaurants ongenadig hard schofferen.

Maar wat at Jobs precies? Wij gingen door Jobs’ biografie, geschreven door Walter Isaacson, op zoek naar alles wat we konden vinden over Jobs’ relatie met eten.


Als eerstejaars aan Reed College in Oregon ontdekte Jobs een boek met de titel ‘Diet for a Small Planet’ (Dieet voor een kleine planeet) van Frances Moore Lappé. “Daardoor zwoer ik vlees vrijwel af”, vertelde Jobs zijn biograaf Walter Isaacson.

Foto: Amazon

Na het lezen van Lappés boek, dat een pleidooi was vegetarisme, volgde Jobs extreme diëten, inclusief zuiveringen en periodes van langdurig vasten, en at hij lange periodes hetzelfde, zoals appels en wortels.

Foto: Flickr/swong95765

In zijn eerste jaar aan de universiteit leefde hij zo'n beetje op amandelen, wortels en granen van het merk Roman Meal.

Foto: Northwest Adventures/Don en Peggy Doman

Jobs las later een boek genaamd 'Mucusless Diet Healing System' (Genezen door een slijmloos dieet) door Arnold Ehret, waardoor hij een nog strenger dieet ging volgen. Behalve vlees schrapte hij ook brood, granen en melk. Ehret stierf op 56-jarige leeftijd, net als Jobs.

Foto: Amazon

Rond diezelfde tijd begon Jobs met vasten. Hij at regelmatig twee dagen lang niets, soms zelfs een week. Hij doorbrak zijn vastenperiodes met eenvoudige bladergroenten en water.


Omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn, ging Jobs af en toe uit de bol bij de All One Farm-commune, waar hij weekeinden doorbracht. Monniken van de Hare Krishna-tempel kwamen langs en bereidden veganistische feestmalen met komijn, koriander en kurkuma.

Foto: Reuters

Jobs’ jarenlange levenspartner Chrisann Brennan was ook vegetariër, maar hun dochter Lisa niet. Samen kochten ze quinoa, knolselderij en noten, maar een enkele keer 'zondigde' Chrisann met een gegrild kippetje, dat ze samen met Lisa in de auto oppeuzelde.

Foto: Wikimedia

Jobs was zo streng in de voedingsleer dat hij eens een mondvol soep uitspoog toen hij hoorde dat er boter in zat, herinnert Lisa zich.

Foto: Lisa Brennan-Jobs. Bron: Wikimedia Commons

In 1991 trouwde Jobs met Laurene Powell, een veganist. Hun bruidstaart was – uiteraard – veganistisch, dus zonder eieren en melk. Slechts een paar gasten vonden het te eten, volgens Jobs' biograaf.

Foto: Diana Walker / Contour by Getty Images

Jobs en Powell deelden een liefde voor natuurlijk voedsel. Powell had parttime gewerkt in sapbedrijf Odwalla. Later begon ze haar eigen bedrijf Terravera, dat biologische maaltijden maakte en bezorgde in het noorden van Californië.

Foto: Steve Jennings/Getty Images

Als volwassene bleef Jobs aan zijn eetgewoontes vasthouden. Dat betekende lang en veel hetzelfde eten. Appels en wortelsalade, en dan weer een hele tijd... niets.

Foto: Getty Images

In 2003 stelden dokters tijdens een routinematige CAT-scan een zeldzame vorm van alvleesklierkanker vast. Maar in plaats van naar het advies van zijn dokters te luisteren, die blij waren dat ze de tumor zo vroeg hadden ontdekt en wilden opereren, zette Jobs zijn kaarten op een veganistisch dieet met grote hoeveelheden wortel- en vruchtensappen.

Foto: Flickr / Breville USA

In 2008 onderging Jobs alsnog een operatie voor de verwijdering van zijn alvleesklier. Zijn vrouw Laurene voegde vis en andere eiwitten toe aan hun dieet. Maar Steves gezondheid was zwak en hij verloor veel gewicht. Hij bleef zijn persoonlijke kok Bryar Brown vragen om wortelsalade, citroengrassoep of een eenvoudige pasta met basilicum.

Foto: Jim Wilson/The New York Times

In februari 2010 vloog Jobs naar New York voor een ontmoeting met vijftig redacteuren van The New York Times. Jobs at in een Aziatisch restaurant genaamd Pranna (inmiddels gesloten) en bestelde een mango smoothie en een veganistische pasta, die beide niet op het reguliere menu stonden.

Foto: Pranna in New York. Bron: Google Maps

In februari 2011 hielp Jobs bij het organiseren van een klein diner in Silicon Valley voor toenmalig president Obama. Hij maakte bezwaar tegen sommige voorstellen van de cateraar, zoals garnalen, kabeljauw en linzensalade, en noemde ze 'te frivool'. Ook het dessert, een slagroomtaart met chocoladetruffels, kon de computergoeroe niet bekoren. Maar Obama's staf overrulede Jobs, omdat Obama van slagroomtaart houdt.

Foto: Flickr/White House

In juli 2011 at Jobs nauwelijks nog vast voedsel. De kanker was uitgezaaid naar zijn botten en andere delen van zijn lichaam. Steve Jobs stierf op 5 oktober 2011, omringd door zijn familie.

Foto: Justin Sullivan / Staff / Getty Images

Lees meer over Steve Jobs: