De voormalig topadviseur van Donald Trump, Steve Bannon, stapt op bij het rechts-conservatieve mediabedrijf Breitbart. Dat berichtte zelf over het vertrek van de voorzitter.

Directeur Larry Solov bedankte Bannon voor zijn bijdragen en de belangrijke rol die hij speelde in het bedrijf.

Bannon kreeg recentelijk een storm aan kritiek over zich heen vanwege uitspraken die in het boek ‘Fire and Fury: Inside the Trump White House’ aan hem werden toegeschreven. Hij zou zich onder meer kritisch hebben uitgelaten over de kinderen van Trump.

Bannon zou dochter Ivanka naar verluidt “zo dom als een baksteen” hebben genoemd. Donald Trump Jr. leek kritiek te krijgen vanwege zijn deelname aan een omstreden bijeenkomst met een Russische advocate. Bannon zou die vergadering “verraderlijk” en “onpatriottisch” hebben genoemd.

Toorn van Trump

De politiek strateeg probeerde later zijn uitspraken te nuanceren, onder meer door te zeggen dat de kritiek niet op Donald Trump Jr. was gericht. De presidentszoon was volgens Bannon juist “een patriot en een goed mens”, maar het kwaad was toen al geschied.

De Breitbart-voorzitter, die vorig jaar vertrok uit het Witte Huis, had de toorn van Trump over zich afgeroepen. Die vroeg zich af of zijn voormalige adviseur soms gek was geworden en schakelde advocaten in. Bannon kwam volgens Amerikaanse media door de rel steeds geïsoleerder te staan in conservatieve kringen.

Bannon zei volgens het bericht op de rechtse nieuwssite “trots te zijn op wat het Breitbart-team in korte tijd heeft bereikt bij het opbouwen van een nieuwsplatform van het hoogste niveau”.

Lees ook op Business Insider

Financiële steun van Mercer-familie

De oud-hoofdstrateeg van Trump had vermoedelijk geen andere keuze dan op te stappen. De steenrijke mede-eigenaren van Breitbart, Robert en Rebekah Mercer, trokken recent hun steun voor Bannon in.

Bannon verdiende in 2016 zo’n 1,4 miljoen dollar, blijkt uit de formulieren die hij invulde voordat hij het Witte Huis betrad. Bijna 40 procent daarvan was afkomstig van projecten die waren gefinancierd door de Mercers. Bannon moet het nu zonder hun financiële steun doen.

LEES OOK: 6 explosieve beweringen in het Fire and Fury-boek over Donald Trump die nu al ter discussie staan