• De steunpakketten voor ondernemers worden mogelijk verruimd, omdat de lockdown is verlengd.
  • Het gaat onder meer om de loonsubsidie en een tegemoetkoming van de vaste lasten.
  • Eerder werden de steunmaatregelen al eens uitgebreid, omdat de lockdownregels langer bleven dan verwacht.

Het kabinet bekijkt opnieuw of de economische steunpakketten nog wel genoeg zijn om ondernemers te helpen het hoofd boven water te houden. Sinds zaterdag wordt hier al over gesproken.

Dat zei premier Mark Rutte in de persconferentie over de corona-aanpak. Daarin werden nauwelijks versoepelingen aangekondigd.

Dat betekent dat de strenge lockdown opnieuw wordt verlengd. De steunmaatregelen, zoals loonsubsidie en een tegemoetkoming van de vaste lasten, zijn al eens eerder verruimd omdat de lockdownregels langer bleven dan verwacht.

Al sinds dit weekeinde bespreken de betrokken ministers al of er misschien meer moet gebeuren aan de steunpakketten, zei Rutte. Veel bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten of kunnen nauwelijks omzet draaien door de maatregelen die de overheid oplegt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Je ziet dat er wel veel ondernemers aan de rand komen van wat ze aankunnen.”

Misschien komt zelfs deze week nog nieuws over de steunpakketten, aldus de premier. Probleem is wel dat de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de regelingen het nu al zwaar hebben. Het tussentijds aanpassen van de regeling, is mogelijk te veel gevraagd voor de uitvoerders.

'Meer steun noodzakelijk om bedrijven eindstreep te helpen halen'

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland riepen het kabinet maandagavond op om meer steun te geven aan bedrijven nu die langer dicht moeten blijven. Zo moet de staat zorgen dat bedrijven de eindstreep van de coronacrisis halen. Over dat ruimere steunpakket zijn de ondernemersorganisaties met het kabinet in gesprek.

Hoewel ze de langere sluiting teleurstellend noemen, zien VNO-NCW en MKB-Nederland ook positieve punten naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet. Daar werd "voor het eerst enig zicht op heropening" geboden, vanaf eind maart.

De ondernemersorganisaties willen al langer dat er een heropeningsplan met een duidelijk tijdpad komt, dat als stip op de horizon geldt.

Andere positieve zaken zijn de verruiming van de mogelijkheden voor winkels om op afspraak klanten te ontvangen en de wens van het kabinet om meer te testen om zo dingen sneller mogelijk te maken. "Het is goed dat gewerkt wordt aan toegangstesten in combinatie met de nieuwe coronacheck-app."

Zelfstandigen: van hoop kun je niet leven

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) vindt de lichte versoepeling van de maatregelen onvoldoende. "Want van hoop kun je niet leven", aldus de belangenclub.

Volgens VZN hebben met name zelfstandigen die nu door de maatregelen getroffen zijn, zoals yogadocenten en reisadviseurs, nauwelijks buffers meer om op terug te vallen. Naast het inzetten van een coronapaspoort om aan te tonen dat je gevaccineerd bent waardoor bedrijven weer open zouden kunnen, is daardoor meer steun vanuit de overheid nodig.

VZN blijft pleiten voor het afschaffen van de partnertoets bij de Tozo, de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers. Ook moet de overheid wat doen aan de problemen met de Tonk-regeling, waarmee huishoudens die door de crisis een inkomensval hebben een tegemoetkoming kunnen krijgen voor het voldoen van de noodzakelijke kosten. Die regeling is nog niet overal aan te vragen en kan per gemeente verschillen.

Tenslotte pleit VZN voor een eenmalige coronacompensatie voor zelfstandigen die niet konden werken, maar ook geen aanspraak konden maken op regelingen als de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarmee zouden ze hun onderneming weer kunnen opstarten zodra dat mogelijk is.

LEES MEER: Kabinet geeft grote winkels ruimte om maximaal 50 klanten te ontvangen