Het is niet bekend wat het uiteindelijke lot van het universum zal zijn. Maar astronomen doen hun uiterste best om dat uit te vogelen.

De meest recente theorie over het einde van ons universum is dat het simpelweg zal verdampen. Inderdaad uiteindelijk zal alles verdampen, blijkt uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Physical Review Letters.

Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzochten de theorie van de beroemde natuurkundige Stephen Hawking over hoe zwarte gaten aan hun eind komen. Dat gebeurt door een fenomeen dat nu bekendstaat als Hawking-straling en werd in 1974 door hem voorspeld.

Volgens de kwantumfysica en Einsteins zwaartekrachttheorie vindt er in de buurt van de waarnemingshorizon – het punt waar voorbij je niet meer kunt ontsnappen aan de aantrekking van een zwart gat – spontane creatie en vernietiging van deeltjes plaats.

Hawking berekende dat die deeltjes soms vast komen te zitten voorbij de waarnemingshorizon, maar soms ook weten te ontsnappen in de vorm van Hawking-straling. In de loop van de tijd ontsnappen er genoeg deeltjes waardoor het hele zwarte gat verdampt.

Inmiddels is er rond zwarte gaten Hawking-straling gemeten en daarmee is de voorspelling van de overleden natuurkundige bevestigd. Tot nu toe zijn zwarte gaten de enige plekken waar natuurkundigen op zoek zijn geweest naar Hawkings-straling.

Einde van het universum

Maar daar is met dit nieuwe onderzoek verandering in gekomen. "Objecten zonder waarnemingshorizon, zoals restanten van dode sterren en andere grote objecten in de ruimte, hebben ook dit soort straling", liet onderzoeker Heino Falcke vrijdag weten. "En dat betekent dat uiteindelijk alles zal verdampen, net als zwarte gaten."

In het onderzoek stellen de wetenschappers dat er niet per se extreme zwaartekracht nodig is voor Hawking-straling. Alles met massa dat ruimtekromming veroorzaakt kan zorgen voor dergelijke straling

De berekeningen van de wetenschappers moeten nader geanalyseerd en getest worden om hun voorspellingen te bevestigen en er moeten ook waarnemingen worden gedaan. Als hun theorie standhoudt, hoeven we ons in de nabije toekomst nog geen zorgen te maken.

Hoewel het niet bekend is hoe lang het zal duren voor een ster verdampt, zal ons universum in de nabije toekomst heus wel intact blijven.

LEES OOK: Stephen Hawking had ‘een gevoel voor humor zo groot als het universum’: wetenschap en comedywereld rouwen om de gewaardeerde natuurkundige