Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
  • Behalve in bibliotheken, buurthuizen en scholen kan woensdag ook op bijzondere locaties worden gestemd voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen.
  • Denk bijvoorbeeld aan een huiskamer in Overijssel, verschillende poppodia of gewoon vanuit de auto in een drive-in stemlocatie in Heemstede.
  • In Den Haag kunnen kiezers ook stemmen bij de tijdelijke Eerste en Tweede Kamer en bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
  • Lees ook: Provinciale Staten en waterschappen: zo werken de verkiezingen

Behalve in bibliotheken, buurthuizen en scholen kan woensdag ook op bijzondere locaties worden gestemd voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Bijvoorbeeld in een woonkamer in het Overijsselse Marle, waar opnieuw het kleinste stembureau van Nederland te vinden is. De voorzitter van het stembureau, Wim Westhoff, moest de afgelopen verkiezingen kiezers ontvangen in zijn schuur vanwege corona, maar deze keer staat de stembus weer in de woonkamer.

Op de parkeerplaats van het attractiepark Linnaeushof kunnen mensen vanuit de auto hun stem uitbrengen in een tent op de parkeerplaats. “Mensen hoeven alleen maar hun autoraampje open te draaien”, aldus een woordvoerder van de gemeente Heemstede over de drive-in stemlocatie.

In Arnhem kunnen kiezers naar een stembureau in moskee HDV Arnhem Türkiyem Camii. Voor bezoekers van het Groene Hart Ziekenhuis is een stemlokaal ingericht op de eerste verdieping van het ziekenhuis. In Groningen, Leeuwarden en Assen kan in de provinciehuizen worden gestemd.

In Tilburg verandert poppodium 013 opnieuw in een stembureau speciaal gericht op jongeren. Na het stemmen in de zaal kunnen stemmers de zogeheten ‘Stem als een Ster’-route lopen, “waarbij je jezelf tussen de sterren waant die al eerder in 013 stonden”, aldus het poppodium. Ook in poppodia TivoliVredenburg (Utrecht) en Patronaat (Haarlem) kan worden gestemd.

Rotterdamse kiezers kunnen stemmen in de stadions van Sparta of Excelsior. In Amsterdam kunnen sportliefhebbende kiezers terecht in het Olympisch Stadion. In Den Haag kunnen kiezers ook stemmen bij de tijdelijke Eerste en Tweede Kamer en bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook kunnen Hagenaren hun stem uitbrengen in miniatuurstad Madurodam.

Ook in verschillende Pathé-bioscopen in Amsterdam, Ede, Tilburg en Utrecht worden stemlokalen ingericht.

LEES OOK: Algemene Waterschapspartij wil zich bij Provinciale Verkiezingen dit keer wel politiek profileren