DENK, PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zeggen het vertrouwen in minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op.

Zij doen dat naar aanleiding van Bloks opmerkingen over de multiculturele samenleving. Er zal geen meerderheid zijn voor de motie, omdat de regeringspartijen en de rechtse oppositie vinden dat Blok kan aanblijven.

Blok zei deze zomer in een besloten bijeenkomst dat hij geen land kent waar mensen met verschillende culturen vreedzaam met elkaar samenleven. Suriname noemde hij een ‘failed state’.

De VVD-minister heeft sindsdien gezegd dat hij zijn woorden “ongelukkig en onzorgvuldig” had gekozen. Hij had de uitspraken “niet moeten doen” en nam ze terug.

Klaver: geloofwaardigheid Blok is niet te herstellen

De minister kreeg woensdag felle kritiek te verduren van zowel oppositie- als coalitiepartijen. Veel partijen willen weten of Blok dit werkelijk denkt en of dit zijn geloofwaardigheid aantast.

Volgens GroenLinks-voorman Jesse Klaver kan deze minister de geloofwaardigheid niet herstellen. Blok heeft de twijfel niet kunnen wegnemen, zeggen SP en PvdA. 50PLUS twijfelt nog of zij Blok nog kan steunen.

De regeringscoalitie blijft achter de minister staan. Naast steun van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie houdt Blok ook het vertrouwen van de rechtse oppositiepartijen PVV, SGP en Forum voor Democratie.

Lees ook op Business Insider

PVV-voorman Geert Wilders vindt dat Blok weliswaar “een schim” van zichzelf is na zijn knieval, maar wil hem “niet wegsturen omdat hij goede ideeën heeft”.

De regeringspartijen zijn juist tevreden over Bloks “ruiterlijke” excuses. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft de minister “berouw” getoond. Hij spreekt van een “valse start”, waarvan hij hoopt dat Blok die achter zich kan laten.

Ook zijn CU-collega Gert-Jan Segers ziet daarvoor ruimte. CDA-voorman Sybrand Buma drukte Blok nog wel streng op het hart dat die zijn woorden voortaan “zorgvuldiger moet wegen en verstandiger kiezen”.

Blok: weer aan de slag

“Mijn uitspraken spijten me. De woorden die ik heb teruggenomen, die meende ik niet”, zei Blok woensdag in het debat.

Volgens de VVD’er hebben de uitspraken geen gevolgen voor zijn geloofwaardigheid of effectiviteit als minister van Buitenlandse Zaken. De contacten met buitenlandse collega’s zijn gewoon doorgegaan en zijn agenda is alweer “bomvol”. Volgens Blok kan hij dus nog “effectief functioneren”.

Een aantal landen was boos over zijn opmerkingen. Vanuit zijn ambassades in Londen Parijs, of Berlijn zijn er geen signalen “dat de relatie met deze landen is verstoord”, aldus Blok. Alleen Suriname heeft zijn excuses niet geaccepteerd. Maar met dat land was de relatie voor zijn uitspraken ook al niet goed, voegde hij eraan toe.

Blok constateert dat “veel fracties gelukkig hun steun hebben uitgesproken” voor zijn aanblijven. Hij gaat “nu weer vooruit, weer aan de slag met de volle agenda die voor me ligt”, want “het werk gaat gewoon door”.

Bekijk hieronder een samenvatting van het debat: