Denk jij dat jouw oplossing of startup een verschil kan maken voor miljoenen mensen in ontwikkelingslanden? Ben jij een probleemoplosser? Dan is Enel op zoek naar jou.

De Covid-19-pandemie dwingt mensen en bedrijven over de hele wereld in een nieuw normaal vol uitdagingen.

Het internationaal opererende Italiaanse energiebedrijf Enel ziet energietransitie als dé manier om in onze energiebehoefte te voorzien én direct de wereld duurzaam opnieuw vorm te geven. Probleemoplossers, startups en andere ondernemers kunnen onderdeel worden van deze transitie. Samen bouwen aan een wereld waarin digitalisering, automatisering en sociaal-economische onderwerpen aangepakt worden.

Hoe en met wie kunnen we deze energietransitie bewerkstelligen?

Enel vat haar filosofie samen met de term ‘innovability’, wat een samentrekking is van Open Innovation en Sustainability. Open innovation wil – net als bij open source – zeggen dat iedereen een bijdrage kan leveren, ook jouw bedrijf. Denk jij dat jouw oplossing kan worden geïntegreerd in de bedrijfsprocessen van Enel, dan is dit jouw kans om deel uit te maken van een betere toekomst.

Enel heeft acht uitdagingen gelanceerd met een duidelijke focus op digitalisering en duurzaamheid. Ondernemers en starten die deel willen uitmaken van de ReShape global call hebben tot 30 november de tijd om hun aanvraag in te dienen. De uitdagingen binnen dit initiatief hebben betrekking op alle bedrijfsonderdelen van Enel: van de energieopwekking alleen al tot producten en diensten met toegevoegde waarde en sociale, milieu- en economische aspecten die verband houden met de duurzaamheidsdoelstellingen.

Kortom: naar startups en innovatieve ondernemers die het verschil kunnen maken en het bedrijf kunnen helpen met het tackelen van de groeiende, wereldwijde uitdagingen. Van alle challenges wil de organisatie er drie specifiek onder de aandacht brengen:

1. Het ontwikkelen van connectiviteit en digitalisering om sociale ongelijkheid te overwinnen

Foto: Enel

Ongeveer 3,8 miljard mensen geen toegang tot internet. Naarmate wij in het Westen blijven digitaliseren, neemt de sociaal-economische ongelijkheid met andere regio’s toe.

Enel probeert de ongelijkheid te doorbreken in wat zij een ‘post-pandemisch digitaal tijdperk’ noemt. Het bedrijf zoekt met die ambitie naar nieuwe, duurzame oplossingen om te integreren in de bedrijfsprocessen in zijn volledige waardeketen.

2. Het digitaliseren van schaalbare herstelplannen voor lokale markten

Foto: Enel

De tweede uitdaging betreft het herstellen en vernieuwen van lokale markten en economieën die geraakt zijn door de COVID-19-crisis.

Ook hier speelt digitalisering een belangrijke rol in de oplossingen. Enel zoekt naar e-commerce-projecten, nieuwe businessmodellen en online en offline oplossingen die het economische verkeer stimuleren. Hoe kunnen we nieuwe markten en zakelijke kansen creëren voor stedelijke en landelijke gemeenschappen?

3. Onderhoud en exploitatie hernieuwbare centrales

Foto: Enel

Deze uitdaging heeft betrekking op het veiliger, duurzamer en efficiënter maken van de exploitatie- en onderhoudsactiviteiten van Enel’s zonne- en windenergiecentrales. Met geavanceerde automatiseringsoplossingen, robotica, AI, augmented reality en andere tools wil Enel meer taken kunnen automatiseren en op afstand kunnen uitvoeren.

Wil je meer weten? Bezoek dan de ReShape-website en deel jouw oplossing voor een van de acht openstaande uitdagingen. Ben jij klaar om de wereld te veranderen?