Mannen en vrouwen die voor zichzelf beginnen als startende ondernemer kiezen veelal voor sterk uiteenlopende beroepen. Als zelfstandige zonder personeel komen ze elkaar veel minder vaak tegen dan bij het Midden- en Kleinbedrijf.

In 2015 waren er ruim 188 duizend startende bedrijven in Nederland, zo blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaaroverzicht van Ondernemend Nederland van de Kamer van Koophandel.

(klik voor uitvergroting)

kvk starters

Zelf een bedrijf beginnen vergt durf, want de ervaring leert dat na vijf jaar nog zo’n 60 procent van de oude starters actief is. Die afname is in gunstige gevallen het gevolg van overnames, maar een fors deel betreft ondernemers die zijn gestopt wegens onvoldoende perspectief.

(klik voor uitvergroting

overlevingskans bedrijven

Lees ook op Business Insider

ZZP’er: vrouwen versus mannen

Het jaaroverzicht van de kamer van Koophandel staat boordevol statistieken, onder meer over verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo is er een overzicht van de top 5 van populaire branches bij mannen en vrouwen.

Wat blijkt? Organisatieadviesbureaus voeren de boventoon bij vrouwelijke zelfstandigen (zzp’ers). Deze branche zit ook in de top vijf bij mannelijke zzp’ers, maar daar houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op.

(klik voor uitvergroting)

zzp starters man vrouw

Vrouwen kiezen graag voor paramedische praktijken, schoonheidsverzorging, thuiszorg en de schrijvende kunsten; mannen kiezen liever voor de bouw, zakelijke dienstverlening, ingenieursadvisering en software-ontwikkeling.

MKB: horeca populair bij starters

En bij startende ondernemers uit het Midden- en Kleinbedrijf? Daar vind je vrouwen vooral in de horeca (lunchrooms, restaurants), online mode en kleding, eventcatering en wederom bij organisatieadviesbureaus. Mannen kiezen als MKB’er ook regelmatig voor restaurants en lunchrooms en verder opnieuw voor software-ontwikkeling, de bouw en ook de autohandel en -reparatie.

(klik voor uitvergroting)

mbk starters

Sterke stijging starters van Iraakse en Syrische komaf

Opvallend is volgens het KvK-onderzoek verder dat het aantal nieuwe ondernemers met een niet-Nederlandse achtergrond stijgt. Ruim een vijfde van de startende zzp’ers en mkb’ers in Nederland was vorig jaar niet in dit land geboren, een fractie meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal Syrische en Iraakse starters is relatief sterk gestegen.

Het aantal Syrische ondernemers groeide in 2015 met 23 procent naar 947. Het aantal uit Irak met een vijfde tot 3356. Irakezen en Syriërs ondernemen in Nederland vooral in de sectoren detailhandel, horeca, logistiek en zakelijke dienstverlening. Verder valt op dat er relatief veel vertalers en tolken beginnen en dat Irakese en Syrische vrouwen vaak een tandartsenpraktijk starten.

De toename hangt mogelijk samen met de toestroom van vluchtelingen naar Nederland. Ook het aantal in Polen, Rusland en Brazilië geboren ondernemers liet vorig jaar een behoorlijke plus zien.

Alles bij elkaar telt Nederland tegenwoordig ruim 121.000 zzp’ers met een ander geboorteland, en bijna 47.000 buitenlandse mkb-ondernemers. Dat komt neer op ongeveer 14 procent van het totaal. Turken vormen daarbij nog altijd de grootste groep.

Van de bijna 23.000 vorig jaar gestarte zzp’ers die in het buitenland geboren zijn, bestaat de top drie uit Polen, Turken en Surinamers. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) telde dik 4200 starters van elders, voornamelijk Turken, Chinezen en Marokkanen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl