Net afgestudeerde psychologen en orthopedagogen die op zoek zijn naar werk, moeten vaak genoegen nemen met alleen een onkostenvergoeding in plaats van een volledig salaris. Er zijn veel te weinig banen, en daarom denken veel afgestudeerden dat ze alleen door een stage of werkervaringsplek aan te nemen aan een baan kunnen komen.

Dat meldt het tv-programma De Monitor, dat een enquête onder personeel in de geestelijke gezondheidszorg hield. Daaruit blijkt dat ongeveer een derde van de afgestudeerde psychologen of orthopedagogen zich gedwongen voelt om een werkervaringsplek te accepteren.

In het programma, dat zondagavond wordt uitgezonden, zegt de 33-jarige orthopedagoge Sara den Hartog dat ze voor bijna niets werkte in een ggz-instelling. “Ik werkte een jaar voor een studiekrediet en een cadeaubontegoed van 12,50 euro per maand”, aldus Den Hartog. “Je hoopt zo een voet tussen de deur te krijgen.”

Van het personeel dat een werkervaringsplek heeft of heeft gehad, gaf ongeveer zeventig procent van de ondervraagden aan dat zij normale werkzaamheden deden en dat er soms zelfs gaten in het rooster zouden vallen als zij er niet zouden zijn.

Ongeveer een kwart zei volledig mee te draaien. Dat mag eigenlijk niet: iemand met een werkervaringsplek moet worden begeleid en mag geen volledige functie invullen. Als dat wel het geval is, moet het minimumloon worden betaald.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl