De Nederlandse economie groeit in januari 2015 nog maar met 0,1 procent. Dat voorspelt de Stand van Nederland van Z24, de door de Vrije Universiteit ontwikkelde barometer van de Nederlandse economie.

De groeivertraging in een deel van de eurozone lijkt een forse rem te zetten op de Nederlandse economie bij de start van 2015. In januari groeit de economie naar verwachting nog maar met 0,1 procent ten opzichte van januari 2014.

Ook de groei in december lijkt fors tegen te vallen. In november voorspelde de Stand van Nederland nog een groei van 0,65 procent voor december, maar die is fors naar beneden bijgesteld tot 0,26 procent.

De Stand van Nederland voorspelt de groei van de economie in de komende maand. Ze baseert zich daarbij op 24 uitkomsten van factoren die een bewezen voorspellende waarde hebben voor de conjunctuur, zoals het elektriciteitsverbruik, de koopbereidheid van consumenten, de autoverkopen en de situatie op de uitzendmarkt.

De gegevens zijn deels afkomstig van bedrijven, zoals elektriciteitsbeheerder Tennet en het economisch bureau van ING, en deels van brancheorganisaties zoals de BOVAG en de ABU. Het model zelf is ontwikkeld door de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit, onder leiding van hoogleraar Siem Jan Koopman.

Paar lichtpuntjes, maar meer seinen op rood

Positief is het feit dat de uitzendbranche nog steeds fors groeit. De branchevereniging voor uitzendbureaus ABU meldde een groei van het aantal uitzenduren van 9 procent voor week 45 tot en met 48.

Een ander lichtpuntje is dat de inkopers in de Nederlandse industrie nog steeds optimistisch zijn. De Nevi-index kwam uit op 54,6 in november, fors hoger dan 53 in oktober. Een stand hoger dan 50 geeft weer dat de managers in de industrie groei verwachten en denken meer producten zullen gaan bestellen.

De meeste andere factoren zijn echter verslechterd. Zo daalde het energieverbruik. Ook zette de Stijging van de huizenprijs niet door.

Ook de consument lijkt het vertrouwen dat het snel goed komt weer verloren. In november steeg de koopbereidheid nog met 0,2 procent op jaarbasis, maar in de meest recente enquêtes van ING is het aantal pessimisten gegroeid. Alleen over de ontwikkeling van de huizenprijzen is de consument een tikkeltje optimistischer. Maar ook daar zijn de pessimisten zijn nog altijd wel in de meerderheid.

Lees ook

CBS stelt economische groei iets bij; herstel blijft fragiel

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl