De Nederlandse economie groeit in mei met 1,4 procent vergeleken met een jaar geleden. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de barometer van de economie van zakensite Z24.nl. In april groeit de economie eveneens met 1,4 procent.

De barometer is de enige indicator in Nederland die op maandbasis de economische groei voorspelt. De barometer is ontwikkeld door de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit, onder leiding van professor Siem Jan Koopman, een internationale autoriteit op het gebied van economische modellen. De Stand van Nederland combineert 24 economische cijfers met een wetenschappelijk bewezen voorspellende waarde voor de conjunctuur in één prognose.

Met de nu voorspelde groei blijft het economisch herstel doorzetten, zij het nog niet op het niveau dat andere economie-watchers voorspellen.

Het Centraal Planbureau mikt op een groei van 1,7 procent dit jaar. Het economisch bureau van de ING verwacht zelfs 2 procent groei, maakte het vorige week bekend.

De bank ziet in de lage koers van euro en de lage olieprijs extra stimulansen voor groei, naast de stijgende bedrijfsinvesteringen en het aantrekkende consumentenvertrouwen.

Consumenten positiever

De bank levert ook cijfers aan De Stand van Nederland, op basis van terugkerend maandelijks onderzoek. Daaruit blijkt inderdaad toenemend optimisme onder particulieren. Als je ze vraagt hoe de economie ervoor staat, zijn ze sinds juli 2011 niet meer zo positief geweest als nu.

Hun mening over de huizenprijs – is die bij jou in de straat gestegen of gedaald – is zelfs terug op het niveau van oktober 2008 – het moment dat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte.

De cijfers van het Kadaster ondersteunen de indruk van de gemiddelde Nederlander: sinds juli stijgt de gemiddelde huizenprijs weer, en elke maand wordt de stijging ietsje groter. In maart was die opgelopen naar 2,7 procent.

Industrie op stoom

De Nederlandse industrie draait weer op volle toeren, signaleert ook de Nevi, de branchevereniging van inkopers. Bedrijven verhogen zelfs weer hun prijzen: “Door de goede marktvraag en goede productiebezetting durft men het nu aan de winstmarges te verbeteren.”

De uitzendmarkt trekt dan ook sterk aan, met een groei van 11 procent in maart.

Het lijkt dan ook niet ondenkbaar dat het groeicijfer van de hele Nederlandse economie de komende maanden verder aantrekt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl