De Nederlandse economie groeit met 1,4 procent in april. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de conjunctuurbarometer van Z24. 

De barometer verwerkt 24 actuele gegevens uit de economie, zoals elektriciteitsverbruik en autoverkoop in een model, dat ontwikkeld is door de Vrije Universiteit. Ze kan daardoor eerder dan officiële instanties aangeven hoe de economie zich ontwikkelt.

Voor maart dit jaar voorspelt de Stand van Nederland een plus van 1,5 procent, tegen een eerdere prognose van 1,2 procent groei.

Economisch herstel zichtbaar

Het economisch herstel is op alle fronten zichtbaar. De uitzendmarkt is een hele duidelijke: die groeide begin dit jaar met maar liefst 10 procent in uren en omzet, meldt branchevereniging ABU. De toename was vooral sterk in de techniek, waar de markt bijna een kwart toenam vergeleken met een jaar geleden.

Het normale patroon bij economisch herstel is dat bedrijven eerst gebruik maken van uitzendkrachten en pas daarna nieuwe medewerkers in dienst nemen. Een groeiende uitzendmarkt is dus de voorbode van aantrekkende werkgelegenheid.

De eerste signalen daarvan zijn overigens al zichtbaar: in het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen er 74.000 banen bij, vergeleken met een jaar eerder.

Uitzendmarkt sterk, vertrouwen stijgt

Als meer mensen aan het werk gaan, heeft dat een positief effect op het vertrouwen in de economie. Dat stijgt nu al maanden, ook onder consumenten. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de maandelijkse enquête van ING hierover. De stemming was afgelopen maand de beste sinds juni 2011.

De kantelende woningmarkt doet uiteraard ook een duit in het zakje. De prijzen herstellen zich in de Randstad weer. Het Kadaster meldt voor heel Nederland een stijging van 2,4 procent van de gemiddelde huizenprijs in februari. Sinds afgelopen zomer is duidelijk sprake van een opgaande lijn.

Statistici en politici buitelen inmiddels over elkaar heen in optimisme. Alle seinen staan op groen, gaf het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week aan. Het stelde zijn groeicijfers omhoog bij: in het vierde kwartaal van 2014 groeide de economie vergeleken met een jaar eerder al met 1,4 procent in plaats van de eerder geraamde 1 procent.

Minister Dijsselbloem van Financiën zei in een reactie daarop: “Vaak is het zo dat als je de trend naar boven te pakken hebt, het dan elke keer sneller gaat dan verwacht.”

Het Centraal Planbureau voorziet voor heel 2015 inmiddels een groei van 1,7 procent. Dat zou betekenen dat de groei versterkt doorzet dit jaar. De Stand van Nederland is nog wat voorzichtiger: die houdt het vooralsnog op een groei van 1,5 procent de komende kwartalen.

Lees ook

Stand van Nederland: alles over de snelste barometer

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl