De Nederlandse economie krimpt in september met bijna twee procent, vergeleken met een jaar eerder. Een kater voor Prinsjesdag.

Dat voorspelt De Stand van Nederland, de barometer voor de economie van Z24.nl.

De eerste prognose voor september 2013 duidt op een krimp van 1,9 procent van de Nederlandse economie. Voor augustus voorziet de Stand van Nederland een min van 1,7 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is een zwaardere krimp dan de eerdere prognose voor augustus, die duidde op een min van 1 procent.

De kans dat de Nederlandse economie in derde kwartaal opnieuw krimp laat zien, vergeleken met een jaar eerder, is hiermee zeer groot geworden.

Consumenten en bedrijven op de rem

Belangrijkste factoren die negatief drukken op de economie zijn terughoudende consumenten en bedrijven die investeringen terugschroeven.

Medio augustus bleek dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 1,8 procent is gekrompen vergeleken met een jaar eerder, meldde Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) . Consumentenbestedingen daalden in het tweede kwartaal met 2,4 procent, bedrijfsinvesteringen met 9,4 procent

De aanhoudend hoge werkloosheid in Nederland (8,7 procent in juli) en andere Europese landen drukt zwaar op de koopbereidheid van consumenten. En voor de Nederlandse economie als geheel wijzen bijvoorbeeld data over het stroomverbruik van Tennet nog steeds op afnemende activiteit.

Lees ook op Business Insider

Lichtpuntje: industrie ziet tekenen herstel

Toch duiden zeker niet alle indicatoren op aanhoudende malaise. Uit stemmingspeilingen van ING over de arbeidsmarkt, de huizenmarkt en de economie blijkt dat Nederlanders geleidelijk aan iets minder somber worden. De daling van autoverkopen, zoals bijgehouden door Bovag, vlakte in juli af.

Meest positief is dat enquêtes onder inkoopmanagers in onder meer Nederland (Nevi), Duitsland en de VS wijzen op een omslag richting groei. Bij deze peilingen speelt de verwachte ordergroei een belangrijke rol.

De komende maanden moet blijken of de huidige, positievere verwachtingen in de industrie resulteren in daadwerkelijke verbetering van verkoopcijfers. Pas dan kan de negatieve trend in de economie worden gestuit, en komt er zicht op groeiherstel.

Lees ook:

De Stand van Nederland: alles over de snelste barometer

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl