De groei van de Duitse economie is in het tweede kwartaal tot stilstand gekomen. Volgens een voorlopige schatting van het Duitse federale statistiekbureau was er nul procent groei voor de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

In het eerste kwartaal ging de Duitse economie nog met een bijgestelde 0,8 procent vooruit in vergelijking met een kwartaal eerder.

Volgens het statistiekbureau had de economie last van tegenwind bij de export. “De zwakkere wereldeconomie met de aanhoudende coronapandemie, stijgende prijzen, verstoorde toeleveringsketens en de oorlog in Oekraïne drukken duidelijk op de economische ontwikkeling”, aldus een toelichting van het bureau.

De bestedingen van consumenten en de overheid boden juist wat steun aan de economie.

De Duitse inflatie komt voor de maand juli uit op 7,5 procent. Hoewel dit een lichte daling is ten opzichte van de maanden juni en mei, is de geldontwaarding nog altijd extreem hoog.


source: tradingeconomics.com

Economie eurozone groeit harder dan verwacht

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal juist met 0,7 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat stelt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting.

Daarmee groeide de economie van het eurogebied iets sterker dan in het eerste kwartaal en ook meer dan economen hadden verwacht, ondanks de tegenwind van de hoge inflatie.

In het eerste kwartaal bedroeg de groei een bijgestelde 0,5 procent, van een eerder gemelde 0,6 procent. Economen hadden in doorsnee juist verwacht dat de groei van het bruto binnenlands product (bbp) van het eurogebied in het afgelopen kwartaal zou afzwakken naar 0,2 procent.

De economie van de eurolanden heeft te kampen met hoge inflatie, onrust over de Russische gasleveringen, problemen in toeleveringsketens en zorgen over een recessie. Het vertrouwen van consumenten is naar een dieptepunt gezakt en ook bij bedrijven is het sentiment flink verslechterd. Ook de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken in de wereld om de hoge inflatie tegen te gaan kunnen zorgen voor afkoeling van de economie.

De grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs meldde eerder deze week dat de economie van het eurogebied in het derde kwartaal waarschijnlijk zal krimpen, en ook in het vierde kwartaal van dit jaar. Daarmee zou de eurozone in een recessie belanden. Economen van ING zeggen eveneens dat een recessie op de loer ligt.

De Europese Commissie verlaagde eerder deze maand nog de groeiprognose voor heel 2022 voor de eurozone naar 2,6 procent. Eerder werd verwacht dat het bbp met 2,7 procent zou groeien. De voorspelling voor volgend jaar werd ook neerwaarts bijgesteld.

LEES OOK: IMF negatiever over economische groei: eurozone groeit dit jaar nog met 2,6% en in 2023 volgt ruimschootse halvering