Met de heropening van de economie in 2022 wordt het ook weer makkelijker voor studenten en net afgestudeerden om een stage te volgen. Maar hoe zit het met stagevergoedingen? Welke sectoren betalen relatief goed?

De advocatuur biedt gemiddeld genomen de hoogste stagevergoedingen, zo blijkt uit de nieuwe editie van het jaarlijkse onderzoek van vacatureplatform Magnet.me, op basis van een analyse van ruim 4.300 stagevergoedingen voor studenten aan de universiteit en het hbo.

Op de tweede en derde plaats wat betreft de gemiddelde vergoedingen staan de consultancy sector en de overheid. Over het algemeen zijn stagevergoedingen in Nederland licht gestegen in vergelijking met vorig jaar.

Uit de onderstaande tabel blijkt dat in de advocatuur de gemiddelde stagevergoeding 679 euro per maand bedraagt, met een bandbreedte tussen de 300 euro en 1.500 euro. Consultants zitten met een gemiddelde stagevergoeding van 658 euro per maand dicht in de buurt van advocatenkantoren.

De overheid betaalt met een gemiddelde vergoeding van 637 euro per maand ook behoorlijk veel. Alleen is de bandbreedte bij de overheid beperkter met maximale vergoedingen van 652 euro aan de bovenkant van het spectrum.

“Bij advocaten- en advieskantoren zijn hun mensen in feite het product en stagiairs worden regelmatig in dienst genomen na afronding van hun studie”, zegt Laurens van Nues, co-founder en CEO van Magnet.me. “Om de beste stagiairs wordt dus al gevochten en dat is terug te zien in de hoogte van de stagevergoedingen.”

Stijging stagevergoeding in 2022

Voor stagiair(e)s in andere sectoren dan de advocatuur, consultancy of overheid is er ook goed nieuws, want bijna overal zijn stagevergoedingen toegenomen. In de tien best betalende sectoren hebben negen sectoren hun gemiddelde vergoedingen omhoog gegooid. Gemiddeld betalen werkgevers dit jaar 3,3 procent meer aan stagevergoeding dan in 2021.

De best betaalde stage op het moment vind je bij het strategisch adviesbureau Eden McCallum. Een analist stagiair krijgt daar iedere maand een vergoeding van 1.600 euro.

Op de gedeelde tweede plek staan OC&C Strategy Consultants en Torq Capital Partners, die beiden een stagevergoeding van 1.500 euro per maand betalen.

Bekijk hieronder het overzicht van de 10 best betaalde stages in 2022:

Afgelopen jaar was de best betaalde stage een positie als sales trader bij OTC Flow, met een maandelijkse vergoeding van 1.700 euro.

LEES OOK: Hoe zorg je dat flamboyante topmanager niet ontspoort? Dit kunnen bedrijven leren van affaire Matthijs van Nieuwkerk