Het megaproject Neom van Saudi-Arabië lijkt opnieuw met een tegenslag te maken te hebben. Naar verluidt heeft de 10 miljard dollar kostende joint venture van Neom met het Deense transportbedrijf DSV vertraging opgelopen door bureaucratische problemen.

Onderdeel van Neom is de horizontale wolkenkrabber The Line. De megastad zal geen auto’s hebben. In plaats daarvan moeten pendeldiensten met elektrische shuttles zorgen voor transport, samen met een ondergronds transitsysteem op hoge snelheid, zo blijkt uit Neoms transportplannen.

De samenwerking met transportbedrijf DSV zou in het tweede kwartaal van dit jaar van start gaan, maar het bedrijf vertelde de site ShippingWatch dat de deal is uitgesteld.

“Neom is een omvangrijk project waarbij DSV deel zal uitmaken via een joint venture voor logistieke oplossingen. Zoals we al eerder hebben aangegeven, vereist het een aantal vergunningen, die helaas langer op zich laten wachten dan we hadden gehoopt”, vertelde een vertegenwoordiger van DSV aan ShippingWatch.

Het transportbedrijf wacht nog steeds op vergunningen van zowel Saudi-Arabië als Egypte, meldde persbureau Bloomberg eerder. De woordvoerder van DSV vertelde ShippingWatch dat zijn "langetermijnverwachtingen" voor de samenwerking niet zijn veranderd en stelde dat vertragingen normaal zijn voor een project van deze omvang.

Het logistieke bedrijf zei dat het transportdiensten uitvoerde voor Neom "terwijl we wachten tot onze joint venture een feit is. We zijn er klaar voor om onze inspanningen op te schalen wanneer de vergunningen binnen zijn."

Vertegenwoordigers van DSV en Neom reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar van Business Insider.

Financiële tegenslagen voor Neom

Neom heeft de afgelopen maanden te kampen gehad met een reeks tegenslagen. In april meldde Bloomberg dat het geschatte aantal inwoners voor The Line was verlaagd, vanwege zorgen over de financiën.

De kosten van het project zijn naar verluidt eerdere schattingen ruim voorbij geschoten. Sommige rapporten schatten de kosten voor de futuristische megastad op 1.500 miljard dollar.

Experts hebben gezegd dat de oliestaat moeite heeft om de buitenlandse investeringen aan te trekken die nodig zijn voor de dure plannen. Saudische functionarissen ontkennen in alle toonaarden dat de plannen voor de futuristische megastad zijn teruggeschroefd. Kroonprins Mohammed bin-Salman zou wel bereid zijn om "moeilijke gesprekken" te voeren over zijn Vision 2030-ambities.

LEES OOK: Saudi-Arabië stelt plannen voor futuristische megastad Neom fors bij door zwakke kaspositie investeringsfonds: geen 1,5 miljoen inwoners, maar 300.000