De Staatsloterij gaat de verdeling van de prijzenpot aanpassen waardoor er meerdere kleine prijzen en minder grote zijn te winnen. Het totale bedrag dat maandelijks in de pot gaat blijft hetzelfde, maakte de Staatsloterij zaterdag bekend.

De maatregel, die geldt vanaf de trekking van 10 augustus, is het gevolg van gesprekken de afgelopen tijd met spelers en medewerkers van verkooppunten.

In de nieuwe prijzenpot gaat van het totale bedrag meer geld naar prijzen die gewonnen kunnen worden wanneer twee-, drie- of vier eindcijfers goed zijn. Dit zijn prijzen van 25 euro tot en met 250 euro, op basis van een heel staatslot.

Ook zijn er in het nieuwe pakket troostprijzen van 100-, 250-, en 1000 euro voor degenen die bij de grote prijzen wel alle cijfers van het lot goed hebben, maar niet de twee letters. Door het aanbieden van meer kleine prijzen, zijn er minder prijzen te winnen bij vijf goede eindcijfers en groeit de Jackpot minder snel.

Reputatieschade

De laatste tijd kwam de Staatsloterij vaak negatief in het nieuws waardoor het flink reputatieschade opliep. Eerder deze maand maakte de organisatie excuses voor de onrust die onder deelnemers was ontstaan, vooral over de werkwijze van de loterij.

De Hoge Raad oordeelde eerder dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed volgens het hoogste rechtscollege onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl