De winkans in de Staatsloterij is sinds deze maand kleiner geworden, en de Staatsloterij heeft daar niet open over gecommuniceerd.

Dat stelt de Consumentenbond woensdag.

“Wij vinden dat de Staatsloterij hun lotenkopers en vaste spelers actief op de hoogte moet brengen. Bijvoorbeeld via een advertentie, een e-mail of via een website”, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. “Alleen zo kunnen zij een afgewogen keuze maken om wel of niet mee te spelen.”

De winkans is volgens de Consumentenbond gedaald van 51,9 naar 50,1 procent. Deelnemers winnen niets meer als van hun lotnummer de laatste vier, drie opf twee eindcijfers goed zijn, op een tweecijferig ‘geluksgetal’ na. Het aantal prijzen van 100 euro is wel toegenomen.

‘Totale winstkans gedaald’

De Staatsloterij zegt dat de totale winkans is gedaald. Het aantal prijzen van 100 euro is echter wel toegenomen, met 75 procent, zo zegt de Staatsloterij.

"Klanten zitten niet te wachten op prijzen van 5 of 10 euro als ze 15 euro voor een lot hebben betaald", aldus een woordvoerder. "In de lage prijsklasse is de kans op winst dus kleiner, maar in de 'middenprijzen' is de winkans nu veel groter. We kijken naar de kritiek dat we dit beter moeten communiceren."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl