Een commissie gaat onderzoeken waarom de kosten van de gesubsidieerde rechtsbijstand zo oplopen.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven vrijdag aan de Eerste en de Tweede Kamer geschreven. De Eerste Kamer heeft zijn voorgenomen bezuiniging van 85 miljoen euro op de rechtsbijstand vorige week verworpen. Die wordt dan ook grotendeels opgeschort.

D66 vroeg om onderzoek

De verwerping in de Senaat was het gevolg van een aangenomen motie van het CDA. In een eveneens aanvaarde motie van D66 werd de regering gevraagd onderzoek te doen naar de oorzaken van de stijgende kosten.

De voorgenomen bezuinigingen, oplopend naar 85 miljoen euro in 2018, schort Teeven op tot de uitkomsten van genoemd onderzoek. Na publicatie gaat hij zich opnieuw beraden op maatregelen op het terrein van de rechtsbijstand. Als er bezuinigd moet worden, wil hij het toch op de een of andere manier daar zoeken. Andere terreinen van Veiligheid & Justitie sluit hij daarvoor uit.

Teeven draait loonsverlaging niet terug

Een eerste stap in het beteugelen van de kosten is echter al gezet en wordt niet teruggedraaid, want dat zou dit jaar nog 13,3 miljoen euro schelen. Het gaat hier om een bezuiniging op de vergoedingen aan rechtsbijstandsverleners. Rechtzoekenden worden hierdoor dus niet rechtstreeks geraakt.

Deze bezuiniging wordt overigens ook meegenomen in het onderzoek en kan afhankelijk van de uitkomsten nog worden aangepast. Teeven komt de CDA-motie tegen de bezuiniging van 85 miljoen dus niet helemaal na, maar de motie was ,,ongedekt'': de indiener gaf zelf ook niet aan waar het geld anders vandaan moet komen.

SP wil debat

De SP is woest dat Teeven de verworpen bezuiniging toch voor een klein deel doorvoert en wil een debat over de kwestie. De SP in de Eerste Kamer wil ook opheldering.

Dat de bezuiniging wel voor 72 miljoen wordt opgeschort, is ,,een schijnbeweging'', zegt Michiel van Nispen van de SP-fractie in de Tweede Kamer. De indiener van de motie, senator Hans Franken van het CDA, is ,,niet blij'' dat de 13 miljoen toch wordt bezuinigd. ,,Het gaat om het hele bedrag.'' Maar hij wil er eerst over praten met zijn fractie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl