Sportwagenfabrikant Spyker is door de rechtbank Midden-Nederland failliet verklaard. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

Spyker had onlangs al uitstel van betaling gekregen en wachtte nog op een overbruggingskrediet. Dat bereikte het bedrijf evenwel niet op tijd.

De automaker, die in september vorig jaar na een aaneenschakeling van financiële zeperds verdween van de beurs in Amsterdam, balanceerde het laatste jaar al vaker op de rand van de afgrond. Tot nu toe wist topman Victor Muller echter steeds een bankroet op het nippertje af te wenden.

Verder met elektrische auto’s

Muller liet in een reactie weten het bijltje er niet bij neer te gooien. “Geen van de ambities die wij hadden toen wij Spyker vijftien jaar geleden oprichtten, zijn door de gebeurtenissen van vandaag verdwenen”, zei hij.

Spyker wil verder als fabrikant van elektrische auto’s. Eerder deze maand kondigde Muller in dat verband aan dat het bedrijf fuseert met een Amerikaanse producent van elektrische vliegtuigjes.

De rechtbank heeft Henk Pasman van Wijn & Stael Advocaten, die eerder optrad als bewindvoerder, aangesteld als curator. Hij liet weten de komende weken de balans van het failliete autobedrijf nader in kaart te gaan brengen. Ook wordt gekeken of een gedeeltelijke doorstart mogelijk is.

Beslag op inboedel

Spyker probeerde jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Meer dan een handvol per jaar werden er echter nooit afgeleverd. Veel geld ging verloren aan onder meer een mislukt avontuur in de Formule 1.

De problemen voor het bedrijf stapelen zich de laatste tijd op. Een maand geleden kreeg dochteronderneming Spyker Events & Branding, de vennootschap waar in het verleden onder meer het Formule 1-team van Spyker was ondergebracht, al uitstel van betaling.

Daarnaast oordeelde de rechtbank Midden-Nederland vorige maand in een kort geding dat Spyker zijn fabriek in Zeewolde binnen zeven dagen leeg moest opleveren. Dat wist Muller op het laatste moment te voorkomen. Afgelopen zomer legde de Belastingdienst nog tijdelijk beslag op de inboedel van Spyker vanwege een openstaande schuld.

Overname Saab

Het bedrijf baarde begin 2010 wereldwijd opzien door het veel grotere Zweedse Saab over te nemen van GM. Die overname liep echter uit op een mislukking en in december 2011 moest Saab faillissement aanvragen.

Spyker probeerde vervolgens nog een schadevergoeding van 3 miljard dollar los te krijgen bij GM voor het tegenwerken van een overname van Saab door een Chinees consortium. Maar deze claim werd onlangs in hoger beroep afgewezen.

Spyker werd in 2000 opgericht door technicus Maarten de Bruijn en ondernemer Muller. Tientallen miljoenen werden in het bedrijf gepompt, maar winst zat er in de eerste tien jaar niet in.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl