LinkedIn wordt veelvuldig gebruikt door Chinese en Russische spionnen om contact te leggen met werknemers van Nederlandse techbedrijven, om vervolgens hun vertrouwen te winnen en informatie los te krijgen met omkoping en chantage.

Dat zegt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD tegen het Financieele Dagblad.

De dienst komt later deze week met een waarschuwingscampagne via sociale media om werknemers en ambtenaren bewust te maken van de infiltratiepogingen uit China en Rusland.

Volgens AIVD-directeur Erik Akerboom wordt het eerste contact via LinkedIn gelegd waarna de relatie snel ‘persoonlijker’ wordt gemaakt. Je wordt gevleid over je kennis en deskundigheid en krijgt mogelijk het verzoek om iets te vertalen. Daarna kan een ontmoeting volgen op een congres. Wanneer de werknemer vertrouwelijke informatie deelt, is deze chantabel.

Duizenden werknemers bij Nederlandse techbedrijven worden op een dergelijke manier benaderd door spionnen met nepaccounts op LinkedIn. Ze doen zich voor als collega -wetenschappers of -technici, consultants of recruiters. De AIVD en andere westerse veiligheidsdiensten zijn geschrokken van het aantal geslaagde contactpogingen.

Vorig jaar werden volgens de AIVD twee Russische spionnen het land uitgezet die verschillende werknemers van Nederlandse techbedrijven zover hadden gekregen informatie te verkopen. Ook in deze zaak werd het eerste contact gelegd via LinkedIn.

China en Rusland proberen al jaren technologie uit westerse landen binnen te halen met bedrijfsovernames, cyberaanvallen en klassieke spionage. De gerichte spionage via LinkedIn begon in 2009, zegt Cody Barrow, directeur 'dreigingsanalyse' bij cybersecuritybedrijf EclecticIQ in Amsterdam tegen het FD.

De AIVD waarschuwde eerder al dat deze spionageactiviteiten de Nederlandse economie ondermijnen. De dienst wil een "breder mandaat van de Tweede Kamer om ook commerciële bedrijven en 'het verdienvermogen van Nederland' te verdedigen.

Lees hier het hele artikel in het FD: Russische en Chinese diensten gebruiken LinkedIn voor spionage bij Nederlandse bedrijven