De verkoop van speed pedelecs is vorig jaar met een derde gestegen.

Door de coronacrisis nam de groei begin dit jaar nog sterker toe, veel mensen zijn huiverig voor het openbaar vervoer.

Volgens zakelijk dienstverlener VWE Automotive spelen de nieuwe fiscale regels een rol bij de flinke toename in de verkoop van deze snelle elektrische fietsen.

Tegen een bijtelling van 7 procent van de nieuwprijs kan een werknemer zowel zakelijk als privé gebruikmaken van een fiets.

Speed pedelecs worden steeds populairder. De elektrische fietsen, die snelheden tot wel 45 kilometer per uur kunnen halen, zijn niet aan te slepen. Tijdens de coronacrisis nam de zoektocht naar alternatieve vervoersmiddelen alleen maar verder toe.

Volgens zakelijk dienstverlener VWE Automotive is de verkoop van de nieuwe fietsen vorig jaar met bijna een derde gestegen. In de eerste vijf maanden van dit jaar is sprake van een nog sterkere groei.

Tot en met mei dit jaar werden 2086 nieuwe speed pedelecs verkocht. Dat zijn er 567 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, wat neerkomt op een groei van 37 procent. Volgens VWE is een belangrijke reden achter de toename de nieuwe regels voor een fiets van de zaak.

Tegen een bijtelling van 7 procent van de nieuwprijs kan een werknemer zowel zakelijk als privé gebruikmaken van een door de werkgever ter beschikking gestelde speed pedelec of andere fiets. Dit heeft volgens VWE effect op de verkopen. De afzet aan bedrijven steeg namelijk met 50 procent. Het percentage zakelijke kopers ligt op 15 procent van het totaal.

Coronacrisis stuwt de fietsverkopen

Ondanks het feit dat je op speed pedelecs een helm moet dragen - op een 'gewone' elektrische fiets hoeft dat niet - is de snelle fiets dus enorm populair bij forensen. Sinds 2017 is de speed pedelec officieel een bromfiets.

Naast de fiscale hervormingen zorgt ook de coronacrisis ervoor dat mensen een snelle fiets aanschaffen, omdat mensen het openbaar vervoer liever vermijden. Aanbieders van deelauto's zagen om diezelfde reden al een flinke groei, na een aanvankelijke daling in de autohuur.

Deelautoverhuurder Greenwheels kreeg er vorige maand een recordaantal nieuwe abonnees bij, ruim de helft meer dan het aantal nieuwe klanten in mei 2019.

Tijdens de coronacrisis werd de e-bike ook populairder doordat het aantal mensen dat eten liet thuisbezorgen flink groeide. Ondermeer bij zorgmedewerkers en maaltijdbezorgers zijn de fietsen populair.

Populairste merk speed pedelec is het Zwitserse Stromer. Gazelle is op gepaste afstand de nummer twee.

Lees over speed pedelecs ook: