De beursdreun in de eerste week van 2016 heeft ook veel Nederlandse beursfondsen geraakt. Voor beleggers betekenen lagere koersen in theorie dat dividenduitkeringen aantrekkelijker worden. Energiereus Shell biedt bijvoorbeeld een dividendrendement van ruim 8 procent. Te mooi om waar te wezen?

Olieprijzen zijn fors gedaald en hetzelfde geldt voor de aandelenkoers van olie- en gasconcern Shell.

De lagere olieprijzen betekenen in principe dat de inkomsten van Shell teruglopen. De Brits-Nederlandse multinational snijdt echter ook flink in de kosten en geeft miljarden minder uit voor investeringen.

Topman Ben van Beurden denkt over 2016, net als over 2015, een dividend van 1,88 dollar per aandeel te kunnen uitbetalen. Omgerekend naar euro’s en afgezet tegen de beurskoers van Shell komt dat neer op een dividendrendement van inmiddels meer dan 8 procent. Fors meer dan een spaarrekening.

Hoog dividend: niet zonder risico

Maar eigenlijk kun je aandelen niet goed vergelijken met spaargeld waarover tot 100 duizend euro een staatsgarantie geldt. Als de beurskoers van Shell daalt vanaf het aankoopniveau, levert dat een belegger meteen waardeverlies op. Daarnaast kunnen bedrijven ervoor kiezen om dividenduitkeringen te verlagen of zelfs te schrappen, als het echt slecht gaat.

Vraag bij bedrijven zoals Shell is dus hoe groot de kans is dat het dividend wordt verlaagd. Topman Ben van Beurden verklaarde afgelopen oktober dat Shell er alles aan zal doen om het niveau van het dividend gelijk te houden. Maar goed, als olieprijzen nog jaren laag blijven, is het niet zeker dat het bedrijf die belofte kan waarmaken.

Uit onderstaand lijstje blijkt dat Shell niet het enige bedrijf is met een hoog dividendrendement. Het gaat hierbij om het verwachte dividend voor de komende twaalf maanden, op basis van schattingen van analisten, gedeeld door de beurskoers.

(gebruik scrollbar aan rechterzijde grafiek)

Te zien is dat bijvoorbeeld verzekeraar Delta Lloyd een dividendrendement heeft van bijna 10 procent. Maar ook daar past een kanttekening bij. De verzekeraars  gaat binnenkort zijn financiële buffers versterken en wil voor 1 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. De winst moet hierdoor straks over meer aandelen worden verdeeld en dat kan ook de hoogte van het dividend per aandeel raken.

Een heel hoog dividendrendement is dus niet per se een veilig rendement. Maar dat laat onverlet dat er veel AEX-fondsen zijn die op basis van de huidige koersen een winstuitkering beloven die fors meer oplevert dan de rente op spaarrekeningen. Uiteraard tegen een hoger risico.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl