Steeds meer Italianen wisselen in de aanloop naar het referendum van 4 december hun euro’s om voor goud in Zwitserland.

Dat meldt de Duitse website Wirtschaftswoche. Een filiaal van de edelmetaalhandelaar Pro Aurum in Lugano zegt dat nu bijna 80 procent van de klanten Italianen zijn en 20 procent Zwitsers. Normaal is de verhouding andersom.

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zijn politieke lot aan het referendum over aanpassingen van de grondwet verbonden, maar de peilingen zijn voor hem niet gunstig. Een nederlaag luidt mogelijk het vertrek van Italië uit de eurozone of zelfs de Europese Unie in.

Italianen zien de bui al hangen en halen hun beleggingen weg bij Italiaanse bedrijven en stallen ze in het buitenland. Het geld gaat niet in bundels over de grens, zei Robert Hartmann van Pro Aurum. Wie meer dan 10.000 euro contanten bij zich heeft moet dat aangeven. Het is nu nog mogelijk geld van een Italiaanse naar een Zwitserse bankrekening over te schrijven en daarvan wordt veel gebruik gemaakt.

De positie van Italiaanse banken wordt hierdoor steeds wankeler. De op twee na grootste bank, de Banca Monte dei Paschi di Siena, raakte binnen een jaar tijd 14 procent van de ingelegde tegoeden kwijt. De bank heeft voor 28 miljard euro aan slechte leningen in de boeken staan en moet voor het einde van het jaar 5 miljard aan nieuw kapitaal aantrekken.