Vraag iemand om klassieke Italiaanse gerechten te noemen, en je krijgt waarschijnlijk voorbeelden als pizza Margherita, lasagne en spaghetti bolognese.

Toch blijk je er lelijk naast te zitten als je met spaghetti bolognese een authentiek Italiaanse maaltijd op tafel denkt te zetten. Volgens de burgemeester van Bologna, waar het gerecht vandaan zou komen, bestaat er helemaal niet zoiets als spaghetti bolognese.

Spaghetti bolognese is ‘fake news’, zei burgemeester Virginio Merola op Twitter. Hij heeft een heuse bewustwordingscampagne gelanceerd om het volk een illusie armer te maken.

“Beste burgers, in het kader van fake news verzamel ik foto’s van spaghetti bolognese van over de hele wereld”, aldus Merola via Twitter. “Deze is uit Londen, stuur me alsjeblieft de jouwe. Bedankt!”

Zijn tweet werd beantwoord door tientallen mensen die vanuit de hele wereld foto’s toestuurden van bolognese-gerelateerde sauzen, kruidenmixen en gerechten.

Lees ook op Business Insider

Merola verzamelt de foto’s voor een tentoonstelling in FICO Eataly World, het grootste ‘voedselpretpark’ ter wereld dat eind 2017 in Bologna werd geopend.

“Spaghetti bolognese bestaat helemaal niet, en toch is het wereldberoemd”, aldus Merola op het Italiaanse Rai Radio. “We willen liever dat de wereld weet dat Bologna tagliatelle, tortellini en lasagne heeft uitgevonden.”

Aan de vleessaus ligt het niet. Die vind je wel in Italië, onder de naam ragù alla bolognese. Italianen vinden alleen dat je deze vleessaus niet met spaghetti moet serveren. Ze kiezen voor stevigere pastasoorten die de saus beter vasthouden, zoals tagliatelle.

tagliatelle al ragu

Foto: tagliatelle al ragù. Bron: Getty / kappaphoto

LEES OOK: Een keer geen hamburger eten bespaart evenveel water als een maand niet douchen – en 4 andere schokkende feiten over vlees eten