SpaceX koopt satellietstartup Swarm Technologies, zo blijkt uit deponeringen bij de Federal Communications Commission.

Swarm zal de controle over zijn internetsatellieten en grondstationlicenties overdragen aan SpaceX.

De eigen internetsatellietdienst van SpaceX, Starlink, heeft bijna 100.000 gebruikers.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX neemt de satellietstartup Swarm Technologies over, zo blijkt uit een deponering bij de Federal Communications Commission. Dat is de Amerikaanse overheidsinstelling die is belast met het stellen van technische regels op het gebied van radio, televisie en gebruik van het radiofrequentiespectrum.

Swarm heeft 150 kleine, goedkope SpaceBEE-satellieten in een baan om de aarde gebracht om internet naar klanten op aarde te brengen.

SpaceX is het ruimtevaartbedrijf van techmiljardair Elon Musk en biedt met Starlink een soortgelijke dienst aan. Starlink is al wat groter en heeft bijna 100.000 gebruikers en 1.650 satellieten in een baan om de aarde.

Als onderdeel van de overname zal het bedrijf van Elon Musk de controle over de satelliet- en grondstationlicenties van Swarm overnemen. Ook zal de startup een directe en volledige dochteronderneming van SpaceX worden, aldus de verklaring.

Swarm stemde op 16 juli in met de overname, schrijven de bedrijven in het dossier. Het markeert tevens een zeldzame gebeurtenis voor SpaceX, dat gewoonlijk zijn eigen satellieten en raketten maakt.

De bedrijven maakten de voorwaarden en financiële details van de deal niet bekend in het dossier. SpaceX en Swarm reageerden niet onmiddellijk op Insider's verzoek om commentaar. Wel werd duidelijk dat beide bedrijven hun vermogen combineren om "innovatieve satellietdiensten te leveren en lastig te bereiken delen van de wereld", schrijven ze in het gedeponeerde dossier.

"De diensten van Swarm zullen profiteren van de betere kapitalisatie en toegang tot middelen die beschikbaar zijn voor SpaceX, evenals de synergieën die gepaard gaan met de overname door een leverancier van satellietontwerp-, fabricage- en lanceerdiensten."

SpaceX profiteert van "toegang tot de intellectuele eigendom en expertise" van Swarm en de middelen van het team van de startup.

Swarm is gevestigd in Californië en werd opgericht in 2016. Het bedrijf kondigde afgelopen februari aan dat zijn internetdienst live ging. SpaceX's satellietinternetdienst, Starlink, lanceerde haar bètatest in oktober 2020.