Zijn het ufo’s? Nee, techmiljardair Elon Musk heeft weer iets nieuws met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX: een serie internetsatellieten die als streepjes oplichten aan de hemel.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was in de lucht boven Nederland een bijzonder verschijnsel waarneembaar. Aan de hemel was een streep van tientallen lichtjes zichtbaar die op sterren leken.

Vermoedelijk ging het om satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX die vrijdag in een baan om de aarde zijn gebracht.

In binnen- en buitenland maken mensen melding van het fenomeen dat zich rond 01.00 uur voordeed. De een vraagt zich af of het gaat om een “zwerm drones”, de ander zegt “alsof de intercity langskomt door de lucht”.

Bekijk hier een video van de ’trein van lichtjes’ die over Nederland trok:

Het project van het bedrijf van ondernemer Elon Musk, met de naam Starlink, is bedoeld om een verbinding voor snel internet op aarde en op termijn ook in de ruimte te realiseren. Daarvoor zijn honderden satellieten nodig, waarvan de eerste zestig de ruimte zijn ingeschoten.

SpaceX heeft een uitzending gemaakt van de eerste StarLink-lancering vanuit Florida. De raket die hiervoor gebruikt is bevatte een pakket kleine satellieten met een totaalgewicht van 13.600 kilo.

spacex starlink internet satellites falcon 9 rocket nosecone flat packed elon musk twitter may 11 2019 D6VKKwiUUAABZ_p

Foto: SpaceX heeft 60 Starlink-internetsatellieten in de Falcon 9 raket geplaatst. Bron: Elon Musk/Twitter

Normaal gesproken brengt een raket een reeks satellieten één voor één in de ruimte tijdens de missie. Maar in dit geval is het pakket als geheel losgelaten.

"De satellieten ontvouwen zich in de ruimte zoals een reeks kaarten zich ontvouwt", aldus een ingenieur van SpaceX tijdens de lanceringsbijeenkomst.

In de video hieronder kun je zien hoe dat gaat, al gebeurt dit ruim drie keer zo snel als in werkelijkheid.

Toekomst van internetsatellieten van Starlink

Een individuele internetsatelliet van Starlink heeft een omvang van een kantoorbureau, weegt 277 kilo en bevat een zonnepaneel en antennes om data te ontvangen en te verzenden.

In de toekomst wil SpaceX de satellieten met behulp van lasertechnologie laten werken en zo een netwerk opzetten dat ongeveer 50 procent sneller is dan glasvezel.

Het doel is om uiteindelijk zo'12.000 internetsatellieten te lanceren in de periode tot 2027. Daarvoor zou SpaceX de komende acht jaar meer dan een raket per maand de ruimte in moeten sturen

spacex starlink satellite internet global network simulation model illustration courtesy mark handley university college london ucl youtube 003

Foto: afbeelding van het netwerk van Starlink. Bron: Mark Handley/University College London

"Om het systeem economisch rendabel te maken zijn 1.000 satellieten voldoende", zei Elon Musk eerder. "Dat is veel, maar een stuk minder dan 10.000 of 12.000."

Met het satellietnetwerk kan SpaxeX in theorie supersnel breedbandinternet bieden over de hele aarde, waarbij ook vliegtuigen schepen en auto's daar gebruik van kunnen maken. Dat laatste is niet geheel onbelangrijk, gelet op de plannen van Musk met zelfrijdende auto's van Tesla.

LEES OOK: Audi, Mercedes en Volkswagen voeren met hun nieuwe elektrische auto’s de druk op Tesla flink op