De Spaanse justitie heeft een celstraf van acht jaar en een maand en 24 miljoen euro aan boetes geëist tegen Shakira wegens jarenlange belastingontduiking. De 45-jarige Shakira zou over de jaren 2012-2014 haar inkomstenbelasting van 14,5 miljoen euro niet hebben betaald.

De zangeres zegt dat ze niets verkeerd heeft gedaan, omdat ze destijds niet in Spanje woonde. Ze moet volgens Spaanse media terechtstaan, maar heeft het geld dat de belastingdienst eist, 14,5 miljoen euro aan achterstallig belastinggeld en 3 miljoen euro rente, inmiddels betaald. Daardoor zal een eventuele straf, indien schuldig bevonden, waarschijnlijk lager uitvallen.

Volgens de aanklagers heeft de schatrijke zangeres met een netwerk van zeker veertien ondernemingen inkomsten voor de Spaanse fiscus verborgen gehouden. Ze zou in de jaren 2012-2014 meer dan de helft van elk jaar in Spanje hebben verbleven. Shakira’s advocaten zeggen dat ze op de Bahama’s woonde en pas in 2015 naar Spanje verhuisde.

Ze had sinds 2011 een relatie met de Spaanse voetballer Gerard Piqué, die uit Barcelona komt en bij FC Barcelona speelt. Volgens de aanklagers heeft Shakira ooit wel een huis gekocht op de Bahama’s, maar is ze daar in de belastingjaren 2012-2014 geen dag geweest. De Spaanse belastingdienst had een schikking aangeboden, maar Shakira wees dat af. Daarom volgt een strafproces. Het is nog niet bekend wanneer dat begint.

De relatie van Shakira met Piqué is recent stukgelopen en de belastingkwestie is niet meer het enige juridische probleem voor Shakira in Spanje. Ze werkt momenteel aan een echtscheiding. Beiden hebben aangegeven in het belang van hun twee kinderen dit op goede voet te willen schikken, zo veel mogelijk buiten de publiciteit om.

Shakira wil volgens Spaanse media onder meer de voogdij over de kinderen en met het kroost naar Miami verhuizen. Ze zou dan alle kosten van het opvoeden van de kinderen voor haar rekening nemen en haar ex minstens vijf eersteklasretourtjes Miami per jaar betalen.

LEES OOK: De familie van Diego Maradona probeert zo’n €1,3 miljoen binnen te halen door zijn bezittingen te verkopen, maar dat gaat extreem moeizaam