De nieuwe Europese afspraken voor de bankensector moeten een economische crisis zoals van de afgelopen jaren voorkomen. Bovendien is het niet de belastingbetaler, maar de bankensector en de beleggers in banken die de rekening betalen voor de problemen van een bank.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei woensdag voorafgaand aan overleg in Brussel dat de bankenunie dit garandeert.

Hij denkt dat de EU woensdag de laatste “bouwblokken” van de bankenunie op zijn plaats gaat leggen. De EU-ministers van Financiën moeten het nog eens gaan worden over een saneringsfonds en autoriteit bij de ontmanteling of redding van banken.

“Ik denk dat de bankenunie helpt bij het gezonder maken van de sector”, aldus Dijsselbloem. “De risico’s die wij als Nederland in het verleden liepen voor onze economie, die moeten we dan niet meer hebben.”

Europese banken onder toezicht

Europa heeft al geregeld dat de grote Europese banken onder toezicht komen te staan. Bovendien moeten banken hun kapitaal verhogen zodat zij beter problemen kunnen opvangen.

Daarnaast zijn er regels dat als een bank toch problemen heeft, dat de beleggers van die bank moeten bijdragen aan de redding. In het uiterste geval kan de bank een beroep doen op een door de sector gevuld fonds. "Door al door deze beschermingslagen houden we de rekening echt weg bij de belastingbetaler'', aldus Dijsselbloem.

Spaanse bank redden met Nederlands geld

Het gezamenlijk saneringsfonds dat er gaat komen moet door de Europese banken gevuld worden. Het zal dus in de toekomst kunnen voorkomen dat de ontmanteling van een Spaanse bank betaald kan worden met Nederlands geld.

Dijsselbloem heeft hier geen probleem mee. "Andersom geldt dit ook'', benadrukte Dijsselbloem. Hij zei dit liever te hebben dan dat hij als minister van Financiën Nederlandse banken moet redden, zoals in het verleden is gebeurd.

Bankenfonds stap dichterbij

De komst van een autoriteit en een saneringsfonds voor de ontmanteling van Europese banken is dinsdag een stap dichterbij genomen. Overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden dinsdagavond bleek vruchtbaar, al werden er geen details naar buiten gebracht. Het is de bedoeling dat alle 28 EU-ministers van Financiën woensdag overeenstemming bereiken.

Dinsdagavond kwam de eurogroep bijeen in Brussel. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem toonde zich na afloop tevreden over dat overleg. "We hebben veel gedaan.'' Over de details wilde Dijsselbloem niets kwijt. Hij toonde zich wel erg optimistisch dat de EU-ministers er woensdag uitkomen. "Ik heb goede hoop.''

Het zogenoemde afwikkelingsfonds en de afwikkelingsautoriteit (in jargon Single Resolution Mechanism genoemd) maken deel uit van de bankenunie. Er moet een door de financiële sector gevuld fonds komen waaruit de ontmanteling van niet levensvatbare banken wordt betaald. De autoriteit moet beslissen of een bank nog toekomst heeft. De belastingbetaler moet zo ontzien worden.

Lees ook

Vanaf 2016 is het zover: als grote bank omvalt, moeten geldschieters als eerste bloeden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl