SP-fractieleider Emile Roemer staat onder grote druk in zijn eigen fractie. Meerdere SP-Kamerleden melden anoniem tegen het AD dat ze geen vertrouwen hebben in de Brabander.

Het conflict spitst zich toe op het plan van het Nationale Zorgfonds. De SP wil één grote zorgverzekeraar opzetten, en het eigen risico afschaffen. De strategie van de SP zou nu zijn om de hele campagne rond dit plan te bouwen. Roemer heeft zelfs van het Nationale Zorgfonds zelfs een breekpunt gemaakt bij eventuele formatieonderhandelingen.

SP: alles inzetten op zorg of niet?

De klagende SP-Kamerleden zijn het daar niet mee eens. Zij stellen dat andere onderwerpen, zoals integratie en veiligheid, nu ondersneeuwen terwijl dat belangrijke onderwerpen zijn voor een deel van potentiële SP-stemmers. De relatief slechte peilingen versterken de twijfels van de Kamerleden.

Daarnaast hebben de SP’ers zo hun bedenkingen bij de kwaliteiten van Emile Roemer. “Conflicten worden niet opgelost”, vertelt een anoniem Kamerlid in het AD. “Want Emile duikt. Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland. (…) Roemer is een aardige vent en iedereen om hem heen weet dat hij het niet gaat redden. Na de verkiezingen wordt hij gewoon geslachtofferd.”

‘Minder dan 10 zetels’

Een ander Kamerlid ergert zich aan de partijtop, die mooi weer spelen terwijl het helemaal niet zou goed gaan met de SP. “Het gaat fan-tas-tisch en fan-tas-tisch!”, wordt er volgens dit Kamerlid door de partijtop geroepen. “Er wordt gehoopt dat we de betrouwbaarheid van Roemer electoraal kunnen verzilveren. Ik heb niet de indruk dat er iets is veranderd aan het weinig zelfkritische vermogen wat er in 2012 voor zorgde dat Roemer bleef zitten.” De SP leek toen de grootste partij van Nederland te kunnen worden, en stond in de peilingen op 38 zetels. Uiteindelijk kreeg de SP maar 15 zetels in de Tweede Kamer.

Volgens het AD zijn Kamerleden bang dat de SP in maart niet verder komt dan tien zetels. Ook zou de lijst kandidaten niet goed zijn. "Er zitten maar een paar mensen van kwaliteit bij de eerste tien." De rest zouden vriendjes zijn van SP-voorzitter Ron Meyer, stellen deze critici.

Meyer verwerpt de kritiek in een reactie. "Onze Kamerleden hebben volop de ruimte om actie te voeren en te winnen. Ik snap dus niets van deze anonieme meningen. (...) Ik snap wél het ongeduld van partijgenoten, die steeds zichtbaar willen zijn. Help dan! In plaats van naar buiten toe de discussie aan te gaan."

Roemer wil niet reageren. "Ik kan niets met anonieme kritiek", stelt hij in de krant.