We hebben de camera’s van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus – als meest gehypte toepassingen op de nieuwe Apple-telefoons – met elkaar vergeleken en komen tot het oordeel dat de Samsung’s Galaxy S7 nog steeds het beste is.

Dat is verrassend en licht teleurstellend, want het camera-team van Apple staat juist bekend om het maken van topkwaliteit die makkelijk in je zak past.

Totdat de Galaxy S7 de iPhone 6s Plus in onze test van maart hardhandig van de troon stootte was er geen enkel ander bedrijf in staat geweest de camera van de iPhone te verbeteren. Dus hadden we verwacht dat Apple met een glorieuze terugkeer zou komen en de S7 beschaamd achter zou laten.

Nou heeft de iPhone 7 Plus sommige kwaliteiten die de S7 niet heeft. Zo is de telefoto-lens echt een hele mooie toepassing, want die voegt een hele nieuwe manier van fotograferen toe die op geen enkele andere telefoon zit. En het bokeh-effect, dat we nog niet hebben kunnen testen, zou goed genoeg kunnen werken om opgewonden van te worden. (Maar gezien hoe de Huawei P9 presteert, ben ik nog steeds wat sceptisch over de mogelijkheden van een camera met twee lezen op dit gebied.)

Maar in een één-tegen-éen-wedstrijdje kan de iPhone toch niet tegen de Galaxy op. De verschillen zijn niet gigantisch groot, maar wel duidelijk.

Oordeel zelf:


In helder zonlicht produceren beide telefoons foto's van uiterst goeie kwaliteit.

Foto:

 


De kleur en het contrast zien er mooi uit. Je kan zien dat de iPhone er qua helderheid en contrast wat minder uitspringt dan de Galaxy:

 


Ze zijn ook ongeveer even scherp.

Foto:

 


Het lijkt alsof de S7 iets scherper is, maar het verschil is minimaal.

Foto:

 


En natuurlijk zijn door de telefoto-lens van de iPhone 7 de ingezoomde foto's een stuk scherper.

Foto:

 


Maar het grootste voordeel van de telefoto-lens is dat het perspectief meer lijkt op dat van een menselijk oog. Het resultaat is dat de foto's er minder vervormd uitzien.

Foto:

 


Het duidelijkste verschil is de consistentie. De camera van Apple zoekt actiever naar een gezicht of lichaam om daarop scherp te stellen en daardoor zijn er grote verschillen te zien tussen vergelijkbare foto's. Het is een beetje zenuwengedoe, maar toch nog altijd meer een toepassing dan een bug.

Foto:

 


Maar toch kan dit ook tot fouten leiden. Zo heeft de camera de neiging de lucht weg te halen om optimale focusverschillen te krijgen. Die 'slimme' toepassing voelt een beetje als overkill, een fout die de meer rechttoe-rechtaan Galaxy simpelweg niet maakt.

Foto:

 


The iPhone 7 heeft een f/1.8 diafragma, die bijna net zo goed is als de f/1.7 van Galaxy. Er is wat verschil in de kwaliteit van de weergave van de onscherpe delen van de foto (bokeh), maar dat is minimaal. (De iPhone heeft wat mooier contrast en kleur op deze foto.)

Foto:

 

 


De Galaxy kan ook wat dichterbij focussen dan de iPhone.

Foto:

 


Mijn grootste klacht over de iPhone is de autofocus. Samsung heeft een razendsnelle autofocus geïntroduceerd op de S7 en in vergelijking daarmee voelt de iPhone 7 langzaam en onhandig. Hij is ook minder precies en maakt regelmatig fouten zoals in de foto hieronder. De Galaxy S7 maakt bijna nooit een focus-fout.

Foto:

 


Een ander gebied waarop de iPhone 7 tekortkomt: dynamisch bereik. De Apple-camera laat regelmatig belangrijke punten wegvallen in wisselend licht die de Samsung-telefoon wel weet te pakken.

Foto:

 


Hier nog een voorbeeld.

Foto:

 


En nog een.

Foto:

 


En als we scherp inzoomen op het eerste voorbeeld ziet het er ook naar uit dat de Galaxy S7 wat meer schaduw en kleur geeft dan de iPhone7.

Foto:

 


De iPhone 7 heeft zich ten opzichte van de 6s duidelijk verbeterd in het fotograferen in het donker, maar zit nog niet op het niveau van de Galaxy S7.

Foto:

 


Je kan zien hoeveel meer details de lens van de Galaxy weet vast te leggen.

Foto: