Als je in een sollicitatieproces zit, is er één ding waar je zeker naar wilt vragen: het sollicitatieproces zelf.

Experts zeggen dat bedrijven die mensen binnenhalen zonder een grondig sollicitatieproces al snel de verkeerde mensen aannemen. Met het risico op zijn slechte ervaringen voor beide partijen en een hoog verloop.

Advocaat en carrière-expert Wendi Weiner vertelde Business Insider: “Het is belangrijk om te weten hoe het proces verloopt. Nemen ze snel een beslissing of zijn er meerdere gespreksrondes?”

Een bedrijf dat snel door het sollicitatieproces gaat, wil wellicht gewoon snel een positie invullen en zoekt de snelst beschikbare kandidaat, en zoekt dus niet iemand voor de lange termijn.

“Als ze je de baan ter plekke aanbieden aan het einde van het gesprek, dan vertelt dat je een aantal dingen,” zei Weiner. “Blijkbaar zijn ze meer geïnteresseerd in het binnenhalen van iemand, dan het binnenhalen van de juiste persoon.”

Als een bedrijf te langzaam beweegt, geeft dat je ook informatie.

“Als een bedrijf traag beslist, meerdere keren belt of je lang laat wachten na een gesprek, kan dit betekenen dat ze niet goed georganiseerd zijn, of dat er iets gaande is met de openstaande functie,” zegt carrière-expert Mikaela Kiner, oprichter van UniquelyHR.

Lees ook op Business Insider

Daarnaast wil je weten waarom het bedrijf een functie vacant stelt.

Kiner geeft drie antwoorden die je hoopt te krijgen, als je vraagt ​​waarom een ​​baan beschikbaar is:

  • Degene die hiervoor de functie vervulde, is onlangs gepromoveerd: dat duidt op doorgroeimogelijkheden;
  • Iemands functie werd zo zwaar dat-ie in tweeën is gesplitst: dat toont aan dat het bedrijf sociaal is en aandacht besteedt aan de werklast;
  • De persoon is net vertrokken voor zijn of haar droombaan: als een bedrijf je dit vertelt, dan laten ze zien dat ze begripvol zijn en het iemand niet misgunnen als diegene om een goede reden vertrekt.

Let op, dit zijn antwoorden waarbij je argwanend moet worden: “Wanneer een functie vacant is vanwege het medische verlof van een werknemer, let dan op of je de positie kan vasthouden zodra het verlof verloopt”, aldus Kiner. “Wees ook alert op een hoog verloop. Als mensen na een paar maanden vertrekken, dan waren ofwel de verwachtingen te hoog, of de klanten of de baas zijn moeilijk om voor te werken.”

LEES OOK: Als je deze ‘slimme’ vraag stelt aan het eind van een sollicitatiegesprek, kan je lelijk door de mand vallen