De Japanse investeerder SoftBank heeft een belang van 15 procent in Uber Technologies genomen. Dit als onderdeel van de investeringsdeal die in november werd gesloten, weet Recode.

Naar verluidt zou SoftBank voor zijn belang een korting van ongeveer 30 procent hebben gekregen. SoftBank waardeerde de taxidienst op 48 miljard dollar, beduidend minder dan de 69 miljard dollar waarop Uber eerder gewaardeerd werd.

SoftBank krijgt nu 15 procent van de aandelen in handen en heeft daarmee een grote vinger in de pap. Er gaat dan ook een hoop veranderen bij Uber.

Vooral met betrekking tot het bestuur van de onderneming gaat er het nodige op de schop. Zo wordt om te beginnen de macht van voormalig CEO Travis Kalanick stevig ingeperkt. Anders dan sommige investeerders wilden, blijft Kalanick wel aan boord. In juli nog eisten investeerders het hoofd van de Uber-oprichter na een reeks van schandalen.

Volgens bronnen van Business Insider ging Kalanick akkoord om verchillende redenen. Zo dreigde SoftBank miljarden te investeren in Lyft, Ubers grootste concurrent. Geen loos dreigement: al eerder investeerde SoftBank flink in Ubers concurrenten in China en India.

Volgens mensen uit Kalanicks directe omgeving wil de oud-CEO oprecht dat Uber blijft floreren, zelfs wanneer dat betekent dat hij daarvoor macht moet inleveren. Hoewel Kalanick elk commentaar weigerde, bevestigde een woordvoerder van Uber dat de nieuwe governanceregels unaniem zijn aangenomen door het bestuur - en dus ook door Kalanick.

De door SoftBank afgedwongen veranderingen hebben ook grote gevolgen voor Kalanicks grootste tegenstander in het bestuur, investeerder Benchmark. Het was Benchmark dat het initiatief nam tot de aandeelhoudersopstand tegen Kalanick, het was Benchmark dat Kalanick ook daadwerkelijk voor de rechter sleepte. Overigens heef Benchmark de aanklacht laten vallen, wat ook één van SoftBanks voorwaarden was.

Alles beter dan het alternatief

Wat er nog meer gaat veranderen: de raad van bestuur wordt uitgebreid met maar liefst zes zetels, waardoor Uber voortaan bestuurd wordt door het lachwekkend hoge aantal van 17 bestuursleden. Van die zes nieuwe zetels zijn er twee voor SoftBank, eentje voor een onafhankelijke voorzitter en de overige drie voor onafhankelijke directeurs.

Bill Gurley

Foto: Benchmark Capital-partner en oud-bestuurder van Uber Bill Gurley. Bron: Reuters

De nieuwe constructie betekent een fikse verschuiving van de machtsverhoudingen binnen het bestuur van Uber. Kalanick beschikte voorheen over twee zetels die hij naar believen kon invullen. In september nog haalde hij daartoe nieuwe mensen binnen; oud-CEO van Xerox Ursula Burns en John Thain, voormalig CEO van Merrill Lynch en CIT Group. Mochten Thain en Burns loyaal zijn aan Kalanick, dan nog levert dit hem geen meerderheid op in het bestuur.

Wat ook verandert is dat er preferente aandeelhouders een extra zware stem hebben - volgens bronnen was elk preferent aandeel (zoals dat van Kalanick, Benchmark en andere investeerders van het eerste uur) goed voor 10 stemmen.

En last but not least: voor 2019 staat een beursgang in de steigers.

Gaat Kalanick ook verkopen?

Uber heeft nog niet gezegd welke investeerders hun aandelen aan SoftBank hebben verkocht en voor hoeveel, hoewel Benchmark eerder publiekelijk verkondigde zijn aandelen van de hand te willen doen. Of Benchmark veel aandelen of slechts een symbolische hoeveelheid heeft verkocht is onbekend. Investeerders mogen elkaar niet vertellen of en hoeveel ze verkopen, aldus Recode.

Een jaar geleden nog zei Kalanick nooit ook maar een aandeel te zullen verkopen. Hij bezit momenteel weliswaar 10 procent van de aandelen, maar volgens mensen uit zijn directe omgeving zit hij de laatste tijd wat krap bij kas sinds hij geen CEO meer is en overwoog hij aandelen aan SoftBank te verkopen.

masayoshi son

Foto: Softbank-topman Masayoshi Son is nu een belangrijke speler in de werelwijde taxi-markt. Bron: AP

Investeerders en werknemers verkochten hun aandelen voor 33 dollar per stuk, wat betekent dat Ubers waardering gedaald is van 69 miljard dollar naar 48 miljard dollar - 30 procent lager. Dat laatste cijfer heeft een woordvoerder van Uber bevestigd tegenover Business Insider.

Overigens verkocht Uber al eerder tientallen miljoen aandelen voor minder dan 15 dollar per stuk, en nog veel eerder voor minder dan 2 dollar per stuk, aldus PitchBook.