SoftBank Corp, de mobiele telefonietak van de Japanse telecom- en technologiereus SoftBank, beleefde woensdag een zeer teleurstellend beursdebuut in Tokio.

Het aandeel SoftBank Corp ging voor 1500 yen (11,60 euro) naar de beurs en zakte op de eerste handelsdag ruim 13 procent tot 1300 yen. Met de beursgang haalt het concern in totaal omgerekend 23,5 miljard dollar op. Het is daarmee de grootste beursintroductie in Japan ooit.

Maar met een daling van meer dan 13 procent op de eerste handelsdag is het ook een van de grootste mislukkingen ooit. Alleen Japan Display sloot in 2014 de eerste dag in het rood af.

Dat terwijl SoftBank Corp van tevoren nog zeer optimistisch was, door voor het eerst een vaste introductieprijs te noemen. Dit weerspiegelde volgens kenners het vertrouwen van het bedrijf om aan de vraag te voldoen. Bedrijven die in Tokio naar de beurs gingen, gaven tot nu toe altijd een bandbreedte.

Banden met Huawei

Beleggers maken zich zorgen over de betrouwbaarheid van het netwerk van Softbank Corp en over de banden met het Chinese techbedrijf Huawei, dat internationaal onder vuur ligt vanwege spionageverdenkingen.

Vorige week maakte SoftBank bekend zijn 4G-infrastructuur komend jaar door apparatuur van branchegenoten als Ericsson en Nokia te vervangen. Daarnaast worden toekomstige bestellingen voor netwerkapparatuur voor 5G ook bij de twee Europese bedrijven geplaatst.

Ook twee andere mobiele providers in Japan, NTT Docomo en KDDI, hebben besloten om geen Chinese apparatuur meer te gebruiken voor 5G-netwerken. De Japanse overheid kondigde recent aan, zonder overigens officieel namen te noemen, Huawei en het eveneens uit China afkomstige ZTE uit te sluiten voor toekomstige 5G-netwerken.

Lees ook op Business Insider

Japanse beurs omlaag

In het kielzog van SoftBank Corp ging de Japanse aandelenbeurs opnieuw omlaag. Beleggers bleven voorzichtig door de aanhoudende zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. Een tegenvallende Japanse exportgroei deed de stemming eveneens geen goed. Daarnaast werd gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio sloot 0,6 procent in de min op 20.987,92 punten en bereikte het laagste niveau sinds maart dit jaar.

Op macro-economisch vlak bleek dat de export van Japan in november met slechts 0,1 procent is toegenomen, na een groei van 8,2 procent in oktober. Economen hadden op een stijging van de uitvoer van 1,2 procent gerekend.