Edward Snowden is tevreden met wat er is gebeurd sinds hij de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan het licht bracht.

“Voor mij persoonlijk is mijn missie al volbracht”, zegt de klokkenluider in een interview met The Washington Post.

De 29-jarige Snowde speelde archieven met duizenden documenten door aan The Washington Post en de Britse krant The Guardian. Daaruit bleek dat de NSA het internetcontroleprogramma PRISM gebruikt om op grote schaal telefoon- en internetgegevens te verzamelen.

Vrije mensen beschermen tegen onderdrukking

Snowden werkte op Hawaii bij het bedrijf Booz Allen Hamilton Holding Corp, dat de Amerikaanse geheime dienst en politie hielp bij het in de gaten houden van burgers op internet. Booz Allen Hamilton ontsloeg Snowden na de onthullingen, omdat hij de ethische code van het bedrijf had geschonden.

Snowden heeft de informatie over het grootschalig aftappen aan de kranten doorgespeeld, omdat hij zich naar eigen zeggen “verplicht voelde vrije mensen te beschermen tegen onderdrukking”.

Gevlucht naar Rusland via Hongkong

Snowden vluchtte naar Hongkong en ging later naar Rusland. Daar zit hij nog steeds op een onbekende plek, bang dat de geheime diensten hem op het spoor komen.

Het is de eerste keer dat Snowden journalisten in Moskou op een geheime locatie in levende lijve spreekt, om terug te kijken op de gebeurtenissen en zijn acties uit te leggen en te verdedigen.

Loyaal aan de VS

"Ik heb al gewonnen'', stelt hij. Toen eenmaal de media aan de slag konden met zijn materiaal, was in zijn ogen alles wat hij tot dan toe alleen had geprobeerd en gedaan, bekrachtigd. "Ik wilde de maatschappij niet veranderen. Ik wilde de maatschappij de kans geven om te bepalen of ze zelf wilde veranderen.''

Snowden herhaalt dat hij loyaal is aan de Verenigde Staten en aan geen enkel ander land, zoals China of Rusland. Hij wil niet zeggen waar zijn bij de NSA weggehaalde informatie is gebleven maar hij is tevreden dat hij geen gegevens heeft laten zien aan de Chinese of Russische diensten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl