Huizenkopers die eigen spaargeld inleggen krijgen sneller korting op hun hypotheekrente. Deze maand verhoogt ING het aantal rentecategorieën van drie naar elf, waardoor huizenkopers ook korting krijgen als ze zelf een klein bedrag inleggen. Andere hypotheekverstrekkers, waaronder ABN Amro en ASR Op die manier proberen banken huizenkopers te stimuleren om eigen geld in hun woning te steken.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. Uit de rondgang van de krant blijkt ook dat wie tussentijds aflost beloond kan worden met een lagere rente.

Lagere hypotheken

Tijdens de economische crisis stonden veel huizen onder water, waardoor banken minder snel hypotheken verstrekken. Ook zijn starters voorzichtiger geworden met het afsluiten van een hypotheek; zij willen eerst meer sparen. In het oude systeem, waarbij drie of vier rentecategorieën werden gehanteerd, leverde het nauwelijks wat op om kleinere bedragen zelf in te leggen.

Huizenkopers die meer te besteden hebben, bijvoorbeeld door een schenking, kunnen ook meer rentekorting krijgen dan in het verleden gangbaar was. De banken hopen op die manier lagere hypotheken af te kunnen sluiten.

Bij vijf procent inleg korting

Bij de ING krijgen klanten nu alleen korting als ze twintig procent van het huis zelf inlegden. Vanaf komende maand wordt er al korting gegeven als er vijf procent van het bedrag zelf wordt ingelegd. ASR voert een soortgelijk systeem door. ABN Amro geeft alleen korting als een groot deel van het huis zelf wordt betaald, maar overweegt ING te volgen door ook kleinere bedragen te belonen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl