ING moet inzage geven in toekomstige integriteitsrisico’s van de bank.

Dat is een van de eisen van Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten naar aanleiding van vier witwas- en corruptiezaken waarin het financiële concern als verdachte is aangemerkt, zo meldt het Financieele Dagblad.

Deze volgens de krant voor Nederland ongekende monitoring is een van de voorwaarden van het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdienst FIOD om met ING tot een schikking te komen. Daarnaast zal ING ook een miljoenenboete moeten betalen als onderdeel van de schikking, melden ingewijden aan het dagblad.

De tijdelijke monitoring door de overheid moet het risico verkleinen dat ING opnieuw in de fout gaat. De vier geselecteerde fraudezaken representeren een ,,breed falend beleid” van de bank bij het nakomen van de spelregels, schrijft het in fraude gespecialiseerde Functioneel Parket van het OM.

In een van de vier zaken waarin ING als verdachte wordt aangemerkt, is smeergeld van de telecombedrijven Vimpelcom en Telia (voorheen TeliaSonera) via ING-rekeningen aan de Oezbeekse presidentsdochter. De twee bedrijven schikten met justitie in de VS en Nederland voor 1,76 miljard dollar. De kans is dus groot dat ING alleen al in deze zaak voor vele miljoenen strafvervolging moet afkopen.

LEES OOK: Bitcoinhandel zakt in: iets kopen met de bitcoin is daardoor goedkoper, maar de koers kan verder dalen

 

Lees ook op Business Insider