Onder leiding van de bekende zorgondernemer Loek Winter en zijn compagnon Willem de Boer ging het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis failliet. Nu maken ze toch weer grote kans om het ziekenhuispand in handen te krijgen.

De gemeente Amsterdam wil zo’n 35 miljoen euro op tafel leggen om het Slotervaartpand te kopen. Maar Winter kan via een constructie met multimiljonair Cor van Zadelhoff 10 miljoen euro meer inbrengen. Dus heeft de curator van het failliete ziekenhuis een voorkeur voor de Zadelhoff-optie, ook omdat met dat bedrag alle schuldeisers betaald kunnen worden.

De gemeente Amsterdam probeert met allerlei trucs en een gang naar de rechter om de verkoop aan de oud-eigenaren te dwarsbomen. Woensdag leed de gemeente echter opnieuw een gevoelige nederlaag. De rechtbank oordeelde dat de curatoren van het failliete MC Slotervaart niet in onderhandeling hoeven te gaan met de gemeente Amsterdam over de verkoop van het ziekenhuispand. Ook hoeven de curatoren geen faillissementsonderzoek te doen, zoals het stadsbestuur eiste.

De rechtbank concludeert dat de gemeente geen nadere concrete informatie naar voren heeft gebracht waaruit mogelijke onrechtmatigheden rond het faillissement zouden blijken. “Er staat de gemeente niets in de weg om een tweede bod te doen. Volgens de gemeente ontbreekt het aan voldoende informatie om een nieuw bod te kunnen overwegen, maar die stelling is onvoldoende onderbouwd”, aldus de rechter.

Curator Marc van Zanten is blij met de uitspraak. “De rechter heeft nu twee keer gezegd dat het standpunt van de gemeente niet juist is en dat van ons wel. Alle seinen staan nu op groen om onze ingezette weg voort te zetten.”

Medisch-zakelijk imperium van Loek Winter

En dat betekent dat ex-radioloog Loek Winter, die in 2013 met zijn MC Groep het Slotervaartziekenhuis in handen kreeg, op poleposition staat om enorme gebouw aan de Louwesweg te kopen.

Winter is al langer op overnamepad. De zoon van een huisarts uit Voerendaal staat ook wel bekend als 'ziekenhuisdokter'. Hij koopt ziekenhuizen die in financiële nood verkeren en maakt ze weer gezond. Althans, dat is de bedoeling.

De zorgondernemer begon in 1995 aan de bouw van zijn medisch-zakelijk imperium met het Diagnostisch Centrum Amsterdam. Inmiddels heeft DC Klinieken twaalf vestigingen, onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Alkmaar en Maastricht. In 2008 nam de MC Groep ook de IJsselmeerziekenhuizen over.

Het Amsterdamse stadsbestuur kan nog een uitzonderlijke maatregel inzetten om ervoor te zorgen dat de gemeente het pand in handen krijgt. Het college van burgemeester en wethouders kan een procedure beginnen om het recht van erfpacht te beëindigen.

Maar volgens curator Van Zanten zou dat een "draconische maatregel" zijn, die nog niet vaak is voorgekomen. "Dat doe je om het grotere algemeen belang te dienen, maar daar is hier geen reden voor. Ik hoop dat de Amsterdamse politiek de crediteuren niet in de kou laten staan."