Er zijn dit jaar meer bedrijven failliet gegaan dan ooit tevoren. Maar het slot van 2013 biedt hoop.

Nederland stevent dit jaar af op een recordaantal faillissementen van 12.816. Dat is ruim 6 procent meer dan in 2012, meldt Faillissementsdossier.nl dinsdag.

Maar in de tweede helft van dit jaar was er sprake van een gestage daling.

In de huidige maand december gaan er volgens de voorlopige cijfers zo’n 12 procent minder bedrijven failliet dan in december 2012. Ook in november nam het aantal ondernemingen dat bankroet ging sterk af met 8,2 procent.

De daling duidt mogelijk op een trendbreuk. "De kans dat het aantal faillissementen volgend jaar over de volle breedte weer extreem gaat groeien is klein", meent econoom en faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt. "In veel sectoren zoals in de bouw zijn de zwakste broeders inmiddels weggevallen. Er is een nieuw natuurlijk evenwicht ontstaan."

Maar in specifieke branches blijven pieken mogelijk. Kerstholt: "Ben je bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de binnenlandse consumptie, dan houd je het als bedrijf voorlopig zwaar."

Detailhandel heeft het zwaar

Vooral de detailhandel en de automatiseringssector hadden het in 2013 zwaar. Het aantal winkels dat failliet ging steeg met een kleine 20 procent tot ruim duizend, het aantal ICT-bedrijven met 37 procent tot 353.

Sectoren waarin de afgelopen jaren veel bedrijven onderuit gingen zoals de bouw, de horeca en het transport zagen het aantal faillissementen in 2013 stabiliseren. Kennelijk is daar inmiddels een nieuw evenwicht bereikt.

Meeste faillissementen in Groningen

Op provinciaal niveau nam het aantal faillissementen in Groningen relatief het meeste toe (30 procent tot 498).

De stad Groningen, waar het aantal bedrijven en instellingen dat over de kop ging met 70 procent toenam, leverde aan die stijging een substantiële bijdrage.

In Drenthe, Friesland en Zeeland nam het aantal bedrijven dat failliet ging af in vergelijking met 2012.

Lees ook

Dit doet de werkloosheid in 2014 bij jou in de buurt

Pensioen in eigen bv? Pas als de donder de voorwaarden aan

Ondernemen in 2014: waar zit de groei? Zeven grafieken

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl