Wie een auto van de zaak heeft, maar geen bijtelling voor zijn kiezen wil krijgen, moet elke kilometer vastleggen. Doe je dat niet, dan gaat de fiscus er vanuit dat je met die auto privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. Dan wordt je belastbaar inkomen verhoogd met de bijtelling.

Dat een goede rittenregistratie essentieel, bleek onlangs weer eens in een rechtszaak. Daarbij kreeg een ondernemer een naheffing van de Belastingdienst van 12.257 euro, omdat hij niet kon aantonen dat hij met de auto minder dan 500 kilometer privé had gereden.
De ondernemer had aanvankelijk in het geheel geen rittenregistratie bijgehouden. Nadat hij door de Belastingdienst daarop was aangesproken, construeerde hij op basis van zijn agenda achteraf alsnog een rittenregistratie. Vier keer echter bleek de auto door camera’s te zijn geregistreerd op dagen dat de ondernemer geen melding had gemaakt van gebruik van de auto. De rechter concludeerde dan ook dat hij die naheffing gewoon moest betalen, plus een boete van 1.230 euro.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance. 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl