Slimme koelkasten, wasmachines of ovens zijn nog nauwelijks te vinden in Nederlandse huishoudens. Robotstofzuigers daarentegen kunnen rekenen op een kleine schare fans. 

Er rijden bijna 300.000 robotstofzuigers door Nederlandse huiskamers, concludeert marktonderzoeker Multiscope na een peiling onder 6.000 respondenten. Daarmee zijn de slimme stofzuigers het populairste apparaat om het huishouden te automatiseren. Over twee jaar zullen er een half miljoen robotstofzuigers helpen om huizen schoon te houden, verwacht Multiscope.

Het merk iRobot wordt het meest verkocht, gevolgd door de modellen van Philips en Dirt Devil. Mensen kopen een robotstofzuiger vanwege het gemak. Maar daarvoor moeten ze wel flink in de buidel tasten: zo kost de iRobot tussen de 300 en 600 euro. Dat geld kun je ook besteden aan een schoonmaker of schoonmaakster, die bovendien meer klusjes kan doen in het huishouden.

Voor andere slimme apparaten zoals wasmachines, koelkasten en ovens lopen we nog niet warm. Voor vier op de tien respondenten is de prijs een grote drempel. Ook zegt 42 procent van de ondervraagden geen slim apparaat te kopen zolang het huidige apparaat het nog doet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl