De belastingaangifte over 2013 moet binnen enkele weken de deur uit, maar wie slim gebruik maakt van aftrekposten aardig wat geld besparen. Helaas zijn de aftrekmogelijkheden voor ziektekosten de laatste jaren flink versoberd. Zo is de rollator niet langer aftrekbaar. Welke ziektekosten mag je nog wel in mindering brengen op je inkomen?

Wie gezond is en weinig zorgkosten maakt, kan nog maar weinig aftrekposten opvoeren. De hoofdregel is dat alle kosten die je vergoed krijgt door je (aanvullende) zorgverzekering of andere instanties, zoals bijzondere bijstand, buiten de aftrek vallen. Ook de kosten die onder het eigen risico vallen mag je niet in mindering brengen.

Dat geldt ook voor de premie voor je ziektekostenverzekering en het eigen risico van 350 euro. De wettelijke bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK), voor bijvoorbeeld hulp in de huishouding, thuiszorg of verblijf in een zorginstelling, valt eveneens buiten de aftrek.

Tandarts

Alle overige kosten mag je wel opvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bezoek aan de tandarts, logopedist, fysiotherapeut, homeopaat of acupuncturist, mits je je daarvoor niet aanvullend hebt verzekerd. Of aan voorgeschreven medicijnen die je volledig uit eigen zak hebt betaald. Dit kunnen ook homeopathische medicijnen zijn.

Een voorwaarde voor ziektekostenaftrek is wel dat alle kosten bij elkaar opgeteld boven een bepaalde drempel moeten uitkomen (zie verderop). Je mag de ziektekosten opvoeren van jezelf, je fiscaal partner en eventuele kinderen die jonger zijn dan 27 jaar en de kosten niet zelf kunnen dragen.

Dieet

Een afslankkuur bij de drogist mag je niet als aftrekpost opvoeren, maar de rekening van een dieet op voorschrift van een arts of diëtist wèl. Je mag hiervoor een vast bedrag aftrekken, afhankelijk van het type dieet. De hoogte hiervan kun je vinden in deze dieetlijst van de Belastingdienst.

Heb je dit dieet maar een deel van het jaar gevolgd, dan moet je deze aftrekpost naar rato opvoeren. Ben je bijvoorbeeld zes maanden op dieet geweest, dan mag je van het vaste bedrag uit de lijst dus de helft aftrekken.
Als voor het zelfde ziektebeeld twee of meer diëten van deels dezelfde typering volgt, mag je maar één van deze diëten aftrekken. Je mag wel het hoogste bedrag kiezen. Ook als je twee dezelfde diëten hebt gevolgd voor verschillende ziektebeelden, mag je éénmaal tot aftrek overgaan.

Hulpmiddelen

Voor medische hulpmiddelen moet je goed op de lijst van de Belastingdienst kijken, want lang niet alles mag je als aftrekpost in mindering brengen. Steunzolen, een gehoorapparaat, een kunstgebit en kosten voor woningaanpassingen die niet worden vergoed, mag je als aftrekpost opvoeren, evenals alle kosten voor reparaties, onderhoud en de verzekering van deze hulpmiddelen.

Hulpmiddelen die het gezichtsvermogen vervangen, zoals een blindenstok, een blindengeleidenhond of specifieke aanpassingen aan de computer, zijn eveneens aftrekbaar. Maar middelen die jou helpen beter te zien, zoals een bril, contactlenzen of een ooglaserbehandeling zijn dat niet.

Nieuw in 2013 is dat de kosten voor een rollator, looprek of krukken niet langer aftrekbaar zijn. Verder mag je extra huur voor een aangepaste woning, aangepaste vloerbedekking en verhuis- en inrichtingskosten bij een verhuizing naar een verzorgingstehuis niet opvoeren als aftrekpost. Als je bij de aanschaf van een hulpmiddel extra moet betalen voor een specifieke voorkeur, zoals een andere kleur, mag je deze kosten niet aftrekken.

Afschrijven

Sommige hulpmiddelen moet je over enkele jaren afschrijven. Je mag de aanschafkosten dan niet in één keer aftrekken, maar uitgesmeerd over enkele jaren. Ook moet je bij de aftrek rekening houden met de restwaarde.

Afschrijven is vaak nodig voor hulpmiddelen die na gebruik nog door andere mensen kunnen worden overgenomen, zoals een scootmobiel. Hulpmiddelen die op maat zijn gemaakt of speciaal voor jou zijn aangepast, vallen hier meestal niet onder.

Reiskosten

Chronisch zieken die vaak naar hun huisarts of het ziekenhuis moeten, spenderen aanzienlijk meer geld aan vervoer dan gezonde mensen. Deze extra kosten mag je aftrekken, met aftrek van eventuele vergoedingen van je zorgverzekeraar. Je moet wel aannemelijk kunnen maken dat je meer kosten maakt dan iemand met een vergelijkbaar inkomen die niet ziek of invalide is.

Ook de reiskosten voor ziekenbezoek aan huisgenoten zijn aftrekbaar. Dit geldt alleen als de patiënt in totaal langer dan een maand is verpleegd en als deze periode van toepassing is op dezelfde aandoening. De afstand tussen jullie woning en het ziekenhuis/verzorgingstehuis moet bovendien langer zijn dan tien kilometer. Voor autoritjes mag je 19 cent per kilometer aftrekken en voor tripjes per taxi of het openbaar vervoer de werkelijke reiskosten.

Gezinshulp

Wie extra gezinshulp krijgt, mag onder voorwaarden de kosten aftrekken. Verdien je meer dan 30.593 euro, dan mag je alleen de kosten opvoeren die boven een bepaalde drempel uitkomen. Deze bedraagt 1, 2 of 3 procent van je inkomen, afhankelijk van de hoogte van je zogeheten drempelinkomen: het resultaat van alle inkomsten en aftrekposten.

Overige posten

Een andere aftrekpost zijn kosten voor extra kleding en beddengoed. Voor deze uitgaven mag je een vast bedrag aftrekken: 310 euro of - als je kunt aantonen dat de extra uitgeven hoger waren dan 620 euro - 775 euro.

Verhoging zorgkosten

Als je (gezamenlijke) drempelinkomen niet boven de 33.555 euro uitkomt, mag je het bedrag voor de uitgaven voor specifieke zorgkosten verhogen met een bepaald percentage: 113 procent voor wie aan het begin van het jaar de AOW-leeftijd heeft bereikt en 40 procent voor wie nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Heb je een fiscaal partner en heeft een van beiden nog niet de AOW-leeftijd bereikt, dan mogen beide partijen een verhoging van 113 procent doorvoeren.

De uitgaven voor genees- en heelkundige hulp en de reiskosten ziekenbezoek tellen niet mee voor deze verhoging. Alle overige posten wel.

Drempel aftrek ziektekosten

Heb je alle kosten bij elkaar opgeteld, dan is het nog steeds de vraag of je voor aftrek in aanmerking komt. Je mag namelijk alleen het deel van de uitgaven aftrekken dat uitkomt boven een bepaalde drempel. De hoogte van deze drempel hangt af van je drempelinkomen.

De lat ligt hoog, vooral voor hogere inkomens. Voor een inkomen onder de 7.457 euro ligt de drempel op 125 euro.

Komt je drempelinkomen niet boven de 39.618 euro uit, dan bedraagt de drempel 1,65 procent van dat inkomen.

Verdien je meer dan 39.618 euro, dan geldt een drempel van 653 euro, vermeerderd met 5,75 procent van het bedrag boven de 39.618 euro.

Heb je in 2013 bijvoorbeeld 50.000 euro verdiend, dan ligt de drempel op 1.249 euro (653 plus 596,96 euro). Alleen de zorgkosten die daar bovenuit komen mag je aftrekken.

Voor mensen met een fiscaal partner geldt voor een gezamenlijk inkomen onder 14.914 euro een drempel van 250 euro. Daarboven gelden dezelfde drempels als bij mensen zonder fiscaal partner. Je mag wel de zorgkosten en beide inkomens bij elkaar optellen.

Uitvaart

De kosten voor uitvaart of crematie vormen geen aftrekpost voor ziektekosten. Je mag deze wel aftrekken van de erfenis. Wel moet je van deze kosten eventuele uitkeringen van een uitvaartverzekering aftrekken.

Lees ook:

Slimme aftrekposten 2013: werk en bedrijf

Particuliere kliniek: niet alleen voor de rijken

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl