Van het totale investeringsbudget van Shell in de eerste drie maanden van het jaar ging slechts een fractie naar verduurzaming.

Het gros van de investeringen van 6,7 miljard dollar werd besteed aan het zoeken, oppompen en raffineren van fossiele brandstoffen. Dat constateert de activistische aandeelhoudersorganisatie Follow This na het uitpluizen van de kwartaalcijfers van de olie- en gasgigant.

Volgens Follow This, dat olie- en gasbedrijven probeert te bewegen richting een klimaatvriendelijke koers, was de enige zichtbare groene investering van Shell het afgelopen kwartaal de overname van de Duitse start-up Sonnen. Hoeveel is betaald voor de aankoop van de maker van thuisbatterijen is niet bekendgemaakt. “Vermoedelijk komt dat neer op minder dan een procent van de investeringen.”

In 2018 ging nog 3 procent van de investeringen naar alternatieve energieprojecten. Uit de cijfers blijkt volgens Mark van Baal van Follow This dat Shell’s klimaatambitie, ongeveer 30 procent minder uitstoot in 2050, onvoldoende is. “Shell kan niet morgen zonder fossiele brandstoffen, maar kan wel vandaag beginnen met anders investeren.”

Follow This wordt gesteund door zes van de tien grootste Nederlandse investeerders van Shell. De organisatie wil dat oliebedrijven ook de uitstoot van hun producten meenemen in hun klimaatdoelen, en niet alleen de uitstoot van de productie.

Vervolgens moet die uitstoot in lijn worden gebracht met de klimaatdoelen van Parijs. Daarnaast moeten ze investeringen doen om die doelen te halen. Shell is vooralsnog de enige van de oliereuzen die stap één heeft gezet en loopt daarmee voor op onder meer ExxonMobil en Chevron.

Shell zag zijn winst in het eerste kwartaal dalen door lagere marges op chemicaliën en raffinage en gedaalde olieprijzen. Het aandeel Shell stond omstreeks 12.30 uur 1 procent hoger in de AEX op 28,76 euro.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over Shell: