Speciaalchemieconcern DSM gaat zich, na het recyclebare tapijt, richten op de recyclematras.

Het bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met matrassenfabrikant Auping, aldus de twee ondernemingen dinsdag. Binnen drie jaar moet een Auping-matras volledig recyclebaar zijn.

DSM werkt op het gebied van recyclebare producten sinds 2014 nauw samen met de start-up Niaga. De joint venture verwacht snel meer toepassingen te kunnen melden.

Een recyclebaar matras was niet heel vanzelfsprekend, zo legt algemeen directeur van DSM-Niaga Josse Kunst aan het FD uit: “Matrassen zijn complex. Ze bestaan uit verschillende materialen en zijn daarom moeilijke te recyclen. Daarnaast zit er vaak latex in om een matras stevigheid te bieden.”

Complex product

Auping is al jaren bezig met het ontwikkelen van een recyclebaar matras, zo schrijft de krant. Het bedrijf, met een omzet van 78 miljoen euro, verwachtte eerder in 2020 dat voor 100 procent te kunnen doen. Het doel is nu eind 2019 met een volledig ontmantelbaar, recyclebaar matras te komen. De met latex geïmpregneerde laag wordt uit de huidige matrassen gehaald en in Geleen wordt een 100 procent polyesterlaag ontwikkeld.

Een jaar geleden kondigde DSM-Niaga een technologie aan om volledig recyclebaar tapijt te maken. Financiële details van de samenwerking tussen DSM en Auping werden niet verstrekt.

Lees ook op Business Insider