De maatregelen die banken nemen tegen skimmen, blijken effectief.

Sinds banken de bankpassen blokkeren voor pinnen buiten Europa, is de fraude met gemiddeld 80 procent gedaald. Een woordvoerder van ABN Amro bevestigde dat donderdag.

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat de maatregelen hun vruchten afwerpen. De halfjaarcijfers zijn nog niet binnen, maar een woordvoerder verwacht ,,een drastische daling” van skimschade in de afgelopen zes maanden.

Rabobank begon vorig jaar al met de blokkering van pinpassen voor gebruik buiten Europa, zodat criminelen daar geen geld meer kunnen opnemen. De fraude door skimmen daalde binnen een maand met 85 procent. Het initiatief vond dit jaar navolging bij ABN Amro, ING en SNS Bank.

Skimmers maken met geavanceerde apparatuur een kopie van de magneetstrip van de pas. Via een camera komen ze ook aan de ingetoetste pincode. Met de nagemaakte neppassen worden vervolgens veelal buiten Europa de rekeningen geplunderd.

Nu de pinpassen buiten Europa niet meer werken, kunnen criminelen er ook geen geld meer mee pinnen. Gebruikers kunnen zelf de pinpas buiten Europa wel activeren via een telefoontje naar de bank of via de website.

Maar volgens ABN Amro blijkt dat klanten relatief weinig buiten Europa betalen met de pinpas. ,,Aan de ene kant slaan we dus een grote slag met de blokkering, aan de andere kant hebben klanten er weinig last van'', legt de ABN Amro-woordvoerder uit.

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat de totale schade door skimfraude in Nederland vorig jaar 38,9 miljoen euro bedroeg.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl