De e-bookwinkel Tom Kabinet mag in principe tweedehands e-books verkopen. Maar omdat de site onvoldoende kan garanderen dat illegale kopieën niet worden doorverkocht, moet Tom Kabinet binnen drie dagen uit de lucht.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam dinsdag.

De site TomKabinet.nl is een marktplaats waar gebruikers e-boeken tweedehands kunnen aanbieden en kopen. De site stelt daarbij als voorwaarde dat het een legaal gekocht e-book moet zijn en dat de verkoper zijn e-book verwijdert zodra het door iemand is gekocht.

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) probeerde via een kort geding een verbod op de verkoop van tweedehands e-books door Tom Kabinet af te dwingen. Volgens de uitgevers maakt Tom Kabinet met haar website inbreuk op de auteursrechten van de bij haar aangesloten schrijvers.

Illegale e-books doorverkopen

Het verbod via een kort geding heeft het Amsterdamse hof afgewezen, omdat uit de Europese rechtspraak niet eenduidig valt op te maken dat de verkoop van tweedehands e-books die legaal zijn aanschaft onwettig is. Eerder kwam de voorzieningenrechter al tot dezelfde conclusie.

Maar het hof acht het wel aannemelijk dat via de website van Tom Kabinet ook illegaal verkregen e-books worden doorverkocht. "Het hof is van oordeel dat Tom Kabinet niet voldoende hard kan maken dat zij die (door)verkoop adequaat kan bestrijden. Daarom heeft het hof de vordering van NUV op die grondslag in beperkte vorm toegewezen en Tom Kabinet verboden een website te exploiteren waarop illegaal gedownloade e-books worden verkocht", aldus het hof. "Dit leidt er feitelijk toe dat de website voorlopig uit de lucht moet."

Tom Kabinet moet binnen drie dagen uit de lucht zijn. Gebeurt dit niet, dan volgt een dwangsom van 1.000 euro per dag. Als de site voldoende maatregelen neemt om illegale handel van e-books te voorkomen, dan kan het de rechter vragen om het verbod op te heffen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl